Τουλάχιστον 18 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 14 ήταν αλλοδαποί και 4 Αφγανοί, είναι ο απολογισμός της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ. Στη σχετική ανακοίνωση του, το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν δεν διευκρίνισε τις υπηκοότητες των 14 εκ των θυμάτων, ενώ σύμφωνα με το BBC, μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται κι ένας Έλληνας. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ωστόσο δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία. Αναφέρει πως είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αφγανικές Αρχές στην Καμπούλ και διαβεβαιώνει πως οι δύο Έλληνες πιλότοι που ήταν στην αφγανική πρωτεύουσα είναι σώοι και αβλαβείς.

Περίπου 160 άνθρωποι διασώθηκαν από τους Αφγανούς στρατιώτες που έδωσαν μάχη επί 12 ώρες για να ανακτήσουν τον έλεγχο του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Πηγές της αφγανικής αστυνομίας είπαν στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος εννέα Ουκρανών, ενός Έλληνα, ενός Γερμανού και ενός Καζάκου. Δύο από τα θύματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

Ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Βασίλ Κιρίλιτς, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και «πολλοί Ουκρανοί». «Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας» ανέφερε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, που αφηγήθηκε στο BBC την εισβολή των ενόπλων στο ξενοδοχείο, είπε ότι ο ίδιος σώθηκε επειδή είπε στους δράστες ότι ήταν Αφγανός.

«Πού είναι οι ξένοι;» φώναζαν οι δράστες.

Κάποιοι από τους διασωθέντες κατάφεραν να αποδράσουν από τα μπαλκόνια χρησιμοποιώντας σεντόνια για σκοινιά.

Η αεροπορική εταιρεία Kam Air ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ορισμένοι υπάλληλοί της ενώ άλλοι αγνοούνται.

Τρεις από τους δράστες σκοτώθηκαν ενώ δέκα άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις πολίτες, τραυματίστηκαν.

Το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι η πρόσφατη απόφαση να ανατεθεί η ασφάλεια του ξενοδοχείου σε μια ιδιωτική εταιρεία αποδείχτηκε λάθος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, AFP, Reuters

Μοιράσου το άρθρο: