Καναδάς G-7: Μέτωπο κατά του Τραμπ για το εμπόριο και το Ιράν

Η “αντιπαράθεση μέχρι εμπορικού πολέμου” για τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο επισκιάζει για πρώτη ίσως φορά την ομοφωνία στην οποία πάντοτε καταλήγουν οι οικονομικά ισχυροί της ομάδας G7, προειδοποιούν αναλυτές, στοιχηματίζοντας ότι η 42η ετήσια σύνοδος θα είναι ιδιαίτερα επεισοδιακή. «Οι συζητήσεις μας εδώ στον Καναδά απέχουν από το να είναι εύκολες», ανέφερε ενδεικτικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγο πριν από την έναρξη της διήμερης Συνόδου με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.

Πολλοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στο Λα Μαλμπέ του Καναδά όπου φιλοξενείται φέτος η G7, είπαν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο μεταξύ των επτά ηγετών λόγω έλλειψης ομοφωνίας μεταξύ τους, κυρίως στα θέματα που αφορούν το εμπόριο. Tο πιθανότερο είναι ο Καναδάς, ως φιλοξενούσα χώρα, να παρουσιάσει ένα απλό κείμενο στο οποίο θα δίνεται μια σύνοψη της συνόδου και θα περιγράφονται τα θέματα στα οποία συμφωνούν οι έξι χώρες, όπως το εμπόριο και το κλίμα, ανέφερε ένας Γάλλος διπλωμάτης.

Πάντως, Τραμπ και Μακρόν είχαν με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, μια πρώτη “πολύ εγκάρδια” -όπως περιγράφηκε από το Ελιζέ- συζήτηση για ζητήματα του παγκόσμιου εμπορίου και της Βόρειας Κορέας.

“Η παγκόσμια τάξη, που βασίζεται σε κοινούς κανόνες, τίθεται υπό αμφισβήτηση, όχι από τους συνήθεις υπόπτους, αλλά από τον βασικό αρχιτέκτονα και εγγυητή της, τις ΗΠΑ. Φυσικά, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τις ΗΠΑ να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, διαβεβαιώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει ενωμένη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  υποσχέθηκε ότι θα αντικρούσει με στοιχεία και γεγονότα το επιχείρημα του Τραμπ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριφέρεται άδικα στις ΗΠΑ.

Για 6 εναντίον 1 προειδοποιεί ο Μακρόν – “Εγκάρδια συνάντηση” με Τραμπ

“Δεν θα θυσιάσουμε αξίες στον βωμό ενός κοινού ανακοινωθέντες των 7”, διαμήνυσε ήδη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας έκτακτη συνάντηση με Μέρκελ, Μέι, Κόντε, Τουσκ και Γιούνκερ πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ανυπόμονος να συζητήσει τις “άδικες και επιζήμιες για τη χώρα του εμπορικές συμφωνίες”.

Ο Τραμπ φτάνοντας στο Λα Μαλμπέ ζήτησε αμέσως να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο είχαν μια δεκάλεπτη “πολύ εγκάρδια” συζήτηση γύρω από τα θέματα της Βόρειας Κορέας και του εμπορίου, ανέφερε εκπρόσωπος του Ελιζέ. Ο ίδιος ο Μακρόν ανάρτησε σχετικό tweet στο οποίο σημειώνει ότι επιδιώκει να κρατά πάντα ζωντανό τον διάλογο.

Θέμα επιστροφής της Ρωσίας

Κίνηση αντιπερισπασμού χαρακτηρίζεται η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ με την οποία θέτει θέμα συμμετοχής στους G7 της Ρωσίας, η οποία έχει αποκλειστεί λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.

Ο διάλογος με τον Ντόναλντ Τραμπ “μπορεί να είναι εποικοδομητικός”, εκτίμησε από τη Ρωσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή που πρόκειται να μεταδοθεί αύριο Σάββατο.

Οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετέχουν στη σύνοδο της G7 στο Κεμπέκ του Καναδά συμφώνησαν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για επανένταξη της Ρωσίας στη G7, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Επίσημη πρώτη για τον Κόντε

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε φαίνεται να αγνόησε ήδη τις συστάσεις των Βρυξελλών για ενναιία ευρωπαϊκή γραμμή.

Τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ενώ  τόνισε ότι η Ιταλία είναι «πλήρως δυσαρεστημένη» με τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση χειρίζεται το θέμα της μετανάστευσης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος