Ανακοίνωση διάψευσης της γαλλικής προεδρίας  έκανε σήμερα  το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Την κατηγόρησε μάλιστα για  «ανειλικρίνεια» στην ανακοίνωσή της, σύμφωνα με την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, πως στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η εκεχειρία που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ να επιβληθεί στη Συρία αφορά και την επιχείρηση της Άγκυρας στη χώρα.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής με τον Τούρκο ομόλογό του ότι η εκεχειρία που έχει ζητήσει να επιβληθεί στη Συρία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να ισχύσει και στην περιοχή του Αφρίν, όπου η Άγκυρα διεξάγει εδώ και περισσότερο από ένα μήνα στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αίσθηση προκαλεί η γλώσσα που χρησιμοποιεί το τουρκικό ΥΠΕΞ.  Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χαμί Ακσόι επεσήμανε ότι «Αντίθετα με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το γραφείο του Γάλλου προέδρου (…) ο πρόεδρος Μακρόν δεν αναφέρθηκε στο Αφρίν όταν μίλησε για την απόφαση του ΟΗΕ».

Ο Ακσόι εκτίμησε ότι «η διαφορά» μεταξύ του περιεχομένου της τηλεφωνικής συνδιάλεξης και της γαλλικής ανακοίνωσης «καταδεικνύει έλλειψη ειλικρίνειας» από την πλευρά του Παρισιού, προσθέτοντας ότι «είναι ανάρμοστο να μην ενημερώνεται σωστά η κοινή γνώμη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε εξάλλου ότι η Άγκυρα ενημέρωσε το Παρίσι για την αντίδρασή της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το Σάββατο ομόφωνα απόφαση με την οποία ζητεί να επιβληθεί «χωρίς καθυστέρηση» ανθρωπιστική εκεχειρία σε όλη την επικράτεια της Συρίας.

Η Τουρκία χαιρέτισε την απόφαση αυτή, όμως θεωρεί, παρά τις περί του αντιθέτου διατυπώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,  ότι δεν αφορά την επιχείρηση που διεξάγει από τις 20 Ιανουαρίου στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Αντιδρώντας, ο Ακσόι ζήτησε σήμερα από την Ουάσινγκτον «να προσπαθήσει να σταματήσει τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος εναντίον αθώων αμάχων αντί να κάνει δηλώσεις στήριξης προς τους τρομοκράτες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το άρθρο: