Κίνα: Συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ – Σι Τζιπίνγκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο ότι υπάρχει «λύση» στο πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Η συζήτησή μας σήμερα το πρωί ήταν εξαιρετική. Μιλήσαμε για τη Βόρεια Κορέα και πιστεύω, όπως κι εσείς, ότι υπάρχει μια λύση», ανέφερε ο Τραμπ στρεφόμενος στον Κινέζο ηγέτη, κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών τους.

«Καλώ την Κίνα να εργαστεί πολύ σκληρά» για το ζήτημα αυτό, τόνισε και προειδοποίησε ότι ο χρόνος είναι μετρημένος.

Η Κίνα, με την οποία διεξάγεται σχεδόν το σύνολο του εμπορίου της Βόρειας Κορέας, θεωρείται πως βρίσκεται σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικά πίεση στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, που προχώρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε νέα δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.

«Η Κίνα μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα εύκολα και γρήγορα», έκρινε ο αμερικανός πρόεδρος και επέμεινε «ο χρόνος πιέζει, πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα».

Ο αμερικανός πρόεδρος απαίτησε επίσης για άλλη μια φορά από τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Καλώ τη Ρωσία να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της δυνητικά δραματικής κατάστασης», είπε ο Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στα τέλη της εβδομάδας, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου στο Βιετνάμ.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι “Η Κίνα επιθυμεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ με αμοιβαίο σεβασμό, υπό την κοινή ωφέλεια κι ανταποδοτικότητα, δίνοντας έμφαση στην συνεργασία και υπό την διαχείριση και των έλεγχο των διαφορών”.

“Η Κίνα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν για την ενίσχυση της επικοινωνίας τους, αλλά και τον διμερή συντονισμό τους σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων της Κορεατικής Χερσονήσου και του Αφγανιστάν” πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ αναγγέλλονταν δύσκολες, παρά τη «φιλία» τους, που αμφότεροι διατυμπανίζουν, με τα δύο πιο ακανθώδη προβλήματα στις διμερείς σχέσεις να είναι τα προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και το έλλειμμα των ΗΠΑ στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα.

Έναν χρόνο μετά την εκλογή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν μοιάζει να βρίσκεται σε θέση ισχύος έναντι του κινέζου ομολόγου του. Αντιθέτως, από την άλλη, μεταξύ της πρώτης τους συνάντησης στο πολυτελές οίκημα του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, πριν από επτά μήνες, και της σημερινής, μεσολάβησε η περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας του Σι Τζινπίνγκ μέσω του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, στα μέσα του Οκτωβρίου.

Αναλυτές, όπως για παράδειγμα ο Μάικ Ο’ Χάνλον του Brookings Institution, σημείωναν ότι ίσως ο Τραμπ υποχρεωθεί να υιοθετήσει μια «πιο ευέλικτη στρατηγική διαπραγμάτευσης» με τους Κινέζους όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, αναγνωρίζοντας για παράδειγμα ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου δεν μπορεί να γίνει αύριο, αλλά είναι πιο μεσοπρόθεσμος στόχος, και ότι θα χρειαστεί πιθανόν μια «ενδιάμεση συμφωνία». Αν ο Τραμπ δεν επιδείξει καμιά ευελιξία, το Πεκίνο μπορεί «να διστάσει» να εντείνει «την οικονομική πίεση που ασκεί» στην Πιονγκγιάνγκ, έκρινε ο Ο’ Χάνλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Xinhua

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος