Κίνα: Θύελλα για “τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά”

Η Κίνα έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς του επιστήμονα, Χε Τζιανκούι, που με βίντεο, το οποίο δημοσιοποίησε τη Δευτέρα στο YouTube, ανακοίνωσε ότι “έφερε στη ζωή τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στην ιστορία”. Η γέννηση «πριν από μερικές εβδομάδες» δίδυμων κοριτσιών το DNA των οποίων τροποποιήθηκε για να τα καταστήσει ανθεκτικά στον ιό του AIDS, προκάλεσε θύελλα επικρίσεων στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ακόμη και στους κόλπους του ιδρύματος του ερευνητή, του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας του Νότου, το οποίο τον αποκήρυξε και εξέφρασε το «βαθύ σοκ» του.

“Παύση” στις έρευνές του ανακοίνωσε ο Κινέζος γενετιστής

“Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη για το γεγονός ότι το αποτέλεσμα διέρρευσε με μη αναμενόμενο τρόπο”,τόνισε στη συνέχεια ο Χε Τζιανκούι, ανακοινώνοντας “παύση στις κλινικές δοκιμές λόγω της σημερινής κατάστασης”.

Απευθυνόμενος σε κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, όπου διεξάγεται διεθνής σύνοδος για το ανθρώπινο γονιδίωμα (Human Genome Editing Summit), δήλωσε πάντως υπερήφανος αποκαλύπτοντας ότι άλλη μια εθελόντρια είναι έγκυος στο πλαίσιο της έρευνας του.

Παραδέχθηκε επίσης ότι το πανεπιστήμιό του δεν ήταν ενήμερο για την έρευνά του.

Οκτώ ζευγάρια, όλα από έναν πατέρα οροθετικό και μια μητέρα που δεν είναι οροθετική, είχαν δηλώσει εθελοντές στο πείραμα, ενώ το ένα από αυτά αποσύρθηκε στη συνέχεια.

Ο Χε Τζιανκούι καθηγητής πανεπιστημίου στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ (νότια Κίνα)ο οποίος σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ και διευθύνει στη Σεντσέν ένα εργαστήριο εξειδικευμένο στο γονιδίωμα, εξήγησε πως χρησιμοποίησε την τεχνική Crispr-Cas9, των λεγόμενων «γενετικών ψαλιδιών». Αυτή επιτρέπει να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται ανεπιθύμητα τμήματα του γονιδιώματος, όπως διορθώνει κανείς ένα λάθος πληκτρολογίου στον υπολογιστή.

Οι δίδυμες, ο οποίες επονομάσθηκαν «Λουλού» και «Νανά», γεννήθηκαν με τεχνητή γονιμοποίηση από έμβρυα, τα οποία είχαν τροποποιηθεί πριν εμφυτευθούν στη μήτρα της μητέρας.

Αυτή η «ιατρική πρωτιά» δεν έχει επαληθευθεί με ανεξάρτητο τρόπο, καθώς τα αποτελέσματα της κινεζικής ομάδας δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο δημοσίευσης σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση.

Περισσότεροι από 100 κινέζοι επιστήμονες, κυρίως βιολόγοι και γιατροί, εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους την απογοήτευσή τους γι’ αυτή την «τρέλα», υπογραμμίζοντας πως καταφέρει «μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια φήμη και στην ανάπτυξη της βιοϊατρικής έρευνας στην Κίνα».

«Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε. Ίσως εξακολουθούμε να έχουμε μια αναλαμπή ελπίδας να το κλείσουμε πριν είναι πολύ αργά», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία είναι γραμμένη στην κινεζική και υπογράφεται από περίπου 120 επιστήμονες.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος