Λίγες ώρες αφότου τουρκικό δικαστήριο αρνήθηκε εκ νέου να άρει τον κατ’ οίκον περιορισμό του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί την συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα «χωρίς να κάνει τίποτα».

«Θα έπρεπε να μας τον έχουν δώσει πίσω εδώ και πολύ καιρό και η Τουρκία, κατά την άποψή μου, ενήργησε πολύ, πολύ άσχημα» είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Επομένως, δεν έχουμε δει ακόμη το τέλος αυτής της ιστορίας. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Δεν μπορούν να παίρνουν τους ανθρώπους μας», συνέχισε.

Οι απειλές και μόνο για νέες κυρώσεις ήταν αρκετές για να δεχθεί νέο σφυροκόπημα στις αγορές η τουρκική λίρα και να κλείσει με πτώση μία ακόμη εβδομάδα. Προς το παρόν, η Τουρκία δηλώνει ότι θα συνεχίσει να απαντά με αντίποινα.

Με την ανησυχία να παραμένει για την γενικότερη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και για την ικανότητα των επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τεράστια χρέη σε δολάρια, η Άγκυρα επιμένει ότι θα ξεπεράσει το πρόβλημα χτίζοντας νέες επενδυτικές συνεργασίες και βρίσκοντας άλλες λύσεις για τις ενεργειακές ανάγκες της. Κέρδισε στήριξη και από την Κίνα.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μερ κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας και συμφώνησαν να ενεργήσουν από κοινού σε τέτοιες ενέργειες, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρώτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να εργαστούν στενά για να αναπτύξουν τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας. Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στο Παρίσι στις 27 Αυγούστου.

Πηγή: Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: