Επιμένει στην απόφασή της η Άγκυρα, να αναστείλει την έκδοση στις ΗΠΑ θεωρήσεων εισόδου για ταξίδια στην Τουρκία, ως απάντηση στην αναστολή από την Ουάσινγκτον των υπηρεσιών θεωρήσεων εισόδου που υπάρχουν στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία.

Αφορμή για την απόφαση αυτή στάθηκε η σύλληψη από τις τουρκικές αρχές του υπαλλήλου του προξενείου των ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι συνδεόταν με το δίκτυο του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι οργάνωσε την περυσινή απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε ως υπεύθυνο για τη διένεξη της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον απερχόμενο Αμερικανό πρεσβευτή, λέγοντας πως η Ουάσινγκτον «θυσιάζει» τις σχέσεις της με τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.

«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής, το πρόσωπο που το προκάλεσε αυτό είναι ο εδώ πρεσβευτής. Είναι απαράδεκτο εκ μέρους των ΗΠΑ να θυσιάζουν έναν στρατηγικό εταίρο για έναν πρεσβευτή που δεν ξέρει τη θέση του», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε κυβερνήτες επαρχιών στην Άγκυρα.

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης πως οι ΗΠΑ κρύβουν στο προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη έναν ύποπτο που συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Μετίν Τοπούζ, ο υπάλληλος του προξενείου των ΗΠΑ που συνελήφθη ως ύποπτος, αναμένεται να συναντήσει την Παρασκευή τον δικηγόρο του, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters

Μοιράσου το άρθρο: