Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για τις εκκενώσεις κτιρίων που έγιναν σε μαζική κλίμακα σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, μετά το κύμα των απειλητικών τηλεφωνημάτων τα οποία προειδοποιούσαν ότι έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί σε διάφορα δημόσια κτίρια και εμπορικά κέντρα.

«Αναμφισβήτητα πρόκειται για τηλεφωνική τρομοκρατία, τηλεφωνικό χουλιγκανισμό. Ο πρόεδρος φυσικά, ενημερώθηκε αμέσως με το που άρχισε αυτή η αλληλουχία των κλήσεων χουλιγκανικού περιεχομένου» δήλωσε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εντοπίσουν εκείνους που βρίσκονται πίσω από τα τηλεφωνήματα αυτά» και προσέθεσε ότι «περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας».

Ο Πεσκόφ απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες που είδαν το φως τη δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες τα αινιγματικά αυτά τηλεφωνήματα προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Ουκρανία. Δηλώνοντας, ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανέναν νόημα να σχολιάσει κανείς αυτές τις εκδοχές».

Νωρίτερα, πηγή του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ria Novosti στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, δήλωσε ότι άτομα που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και βρίσκονται στο εξωτερικό πρωτοστατούν στις μαζικές απειλητικές τηλεφωνικές κλήσεις.

Μέχρι στιγμής οι έλεγχοι, που έχουν γίνει σε όλα τα σημεία στα οποία σύμφωνα με τα αινιγματικά αυτά τηλεφωνήματα έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί, έδειξαν ότι πουθενά δεν βρέθηκε κανένας εκρηκτικός μηχανισμός.

Το γραφείο επικοινωνίας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή, αλλά δεν τη διέψευσε.

Το κύμα των ανώνυμων αυτών τηλεφωνημάτων για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε διάφορα δημόσια κτίρια και εμπορικά κέντρα, το οποίο συνεχίζεται στην Ρωσία για πέμπτη κατά σειρά ημέρα, έπληξε χθες τη Μόσχα, όπου απομακρύνθηκαν 40.000 και πλέον άτομα από 50 κτίρια, αλλά κυρίως από σιδηροδρομικούς σταθμούς και εμπορικά κέντρα. Σύμφωνα με άλλες πηγές, μόνο στην Μόσχα απομακρύνθηκαν από διάφορα κτίρια περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.

Συνολικά μέσα σε διάστημα δύο ημερών σε όλη την επικράτεια τη Ρωσίας απομακρύνθηκαν από 420 και πλέον κτίρια περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι.

Πηγή: Τας, Ρόιτερς, Ria Novosti, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: