Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από πέντε μήνες, συναντήθηκαν την Τρίτη οι δύο κύριοι αντίπαλοι στη λιβυκή κρίση, καθώς η Ιταλία φιλοξενεί μια διάσκεψη με στόχο τη συμφιλίωση των ηγετών της χώρας, μια εβδομάδα αφότου ο ΟΗΕ έβαλε στο συρτάρι τα σχέδια για τη διεξαγωγή εκλογών τον ερχόμενο μήνα. Την ίδια ώρα, η Τουρκία αποσύρθηκε από τη διεθνή διάσκεψη.

Ο πρωθυπουργός Φάγεζ αλ-Σάρατζ, του οποίου η αδύναμη, αλλά διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έχει την έδρα της στη δυτική Λιβύη, συναντήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας με τον διοικητή που κυβερνά το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Λιβύης, τον Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε ιταλική κυβερνητική πηγή.

Ο Χάφταρ έφθασε αεροπορικώς στη διάσκεψη τη Δευτέρα και πραγματοποιεί συναντήσεις στο περιθώριό της, παρά το γεγονός ότι είπε πως δεν θα συμμετάσχει.

Περισσότερο από οκτώ χρόνια αφότου ο δικτάτορας Μουάμαρ Καντάφι ανατράπηκε από υποστηριζόμενους από τη Δύση αντάρτες με την αεροπορική στήριξη του ΝΑΤΟ, καμιά κεντρική αρχή δεν έχει εξασφαλίσει τον έλεγχο της Λιβύης και ένοπλες οργανώσεις ελέγχουν τους δρόμους.

Τα Ηνωμένα Έθνη αποδίδουν στην αύξηση της βίας την απόφασή τους να βάλουν στο συρτάρι σχέδια για τη διεξαγωγή εκλογών τον ερχόμενο μήνα. Εξακολουθούν να έχουν στόχο την οργάνωση εκλογών την ερχόμενη χρονιά, όμως υπογραμμίζουν πως οι Λίβυοι θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουν τι είδους εκλογές θέλουν να πραγματοποιήσουν.

Η Ιταλία, η πρώην αποικιοκρατική δύναμη που έχει σημαντικά συμφέροντα στο πετρέλαιο και το αέριο της Λιβύης και εργάζεται για να σταματήσει τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων από τη λιβυκή ακτή και μέσω της Μεσογείου, έχει χαρακτηρίσει τη διάσκεψη προσπάθεια συμφιλίωσης των αντιμαχόμενων λιβυκών παρατάξεων.

Ο Χάφταρ, πρώην αξιωματικός στις ένοπλες δυνάμεις του Καντάφι ο οποίος έζησε για χρόνια εξόριστος στις ΗΠΑ, είναι ο ηγέτης της πιο ισχυρής ένοπλης παράταξης, έχοντας νικήσει τους ισλαμιστές στις ανατολικές περιοχές της χώρας με την υποστήριξη της Αιγύπτου και άλλων αραβικών κρατών.

Ο Σάρατζ ηγείται της κυβέρνησης στη δυτική Λιβύη, η οποία πασχίζει να ελέγξει τις περιοχές πέραν της πρωτεύουσας Τρίπολης. Καθένα από τα αντίπαλα κοινοβούλια στην ανατολική και τη δυτική Λιβύη διεκδικεί επίσης να νομιμοποιηθεί ως το νομοθετικό σώμα ολόκληρης της χώρας.

Αν και συναντήθηκε με τον Σάρατζ, ο Χάφταρ επέκρινε τη συνάντηση κορυφής.

«Δεν θα συμμετάσχω στη συνάντηση ούτε σε 100 χρόνια», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη την οποία είδε το Reuters πριν μεταδοθεί. Σε δήλωσή του ανέφερε πως ήρθε στην Ιταλία μόνο για να έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες γειτονικών χωρών.

Η Ιταλία επιδιώκει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διπλωματία αναφορικά με τη Λιβύη, ανταγωνιζόμενη με τη Γαλλία η οποία οργάνωσε μια διάσκεψη τον Μάιο, που ήταν η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι Χάφταρ και Σάρατζ. Η διάσκεψη του Μαΐου παρήγαγε τη δέσμευση για τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο, που τώρα έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ισχυρός υποστηρικτής του Χάφταρ, βρίσκεται στο Παλέρμο για τη διάσκεψη. Οι αλ-Σίσι και Χάφταρ δεν συμμετείχαν στο εναρκτήριο δείπνο της διάσκεψης που παρατέθηκε χθες το βράδυ.

Συνολικά, περίπου δέκα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμμετέχουν σ’ αυτή, ενώ έχουν προσκληθεί περίπου τριάντα χώρες, μεταξύ των οποίων η Αλγερία, η Τυνησία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπείται από τον Ντόναλντ Τουσκ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Τη Δευτέρα, ο αντιπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ Γάσαν Σαλάμε δήλωσε στο Reuters πως ελπίζει ότι μια ακόμα απόπειρα να πραγματοποιηθούν εκλογές θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο, όμως οι Λίβυοι θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιήσουν εθνική διάσκεψη στις αρχές του 2019 για να αποφασίσουν τον τρόπο που θα διεξαχθούν.

Η Γαλλία «φλερτάρει» τον Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βλέπουν τις δυνάμεις του ως ανάχωμα εναντίον των ισλαμιστών. Η Ιταλία θεωρείται ο κύριος υποστηρικτής του Σάρατζ και της αδύναμης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του και έχει εργαστεί με τοπικές οργανώσεις στη Λιβύη για να σταματήσει την επιβίβαση μεταναστών σε σκάφη με προορισμό την Ευρώπη.

Αποσύρεται η Άγκυρα από τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη

Η Τουρκία αποσύρθηκε «βαθιά απογοητευμένη» από τη διήμερη διεθνή σύνοδο κορυφής, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, διαμαρτυρόμενος για τον αποκλεισμό, όπως είπε, της Άγκυρας από ορισμένες από τις συνομιλίες.

«Οποιαδήποτε συνάντηση αποκλείει την Τουρκία, δεν μπορεί παρά να είναι αντιπαραγωγική για την επίλυση αυτού του προβλήματος», δήλωσε ο Οκτάι στο Παλέρμο όπου διεξάγεται η διήμερη διμερής διάσκεψη για τη Λιβύη για να συζητηθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση αυτής της βορειοαφρικανικής χώρας, στην οποία επικρατεί αναταραχή από το 2011.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: