Λωρίδα της Γάζας: Νεκρός 14χρονος Παλαιστίνιος από πυρά ισραηλινού στρατιώτη

Νέο κύμα αγανάκτησης και καταδίκης στην Παλαιστίνη και διεθνώς προκαλεί ο θάνατος ενός παλαιστίνιου εφήβου την Παρασκευή στις διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά το Ισραήλ επέρριψε την ευθύνη στη Χαμάς.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της Λωρίδας της Γάζας και την οικογένειά του, ο Μοχάμεντ Αγιούμπ, 14 ετών, έπεσε νεκρός από πυρά ισραηλινού στρατιώτη μολονότι δεν αποτελούσε απειλή για κανέναν.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τον θάνατο του νεαρού Παλαιστίνιου κατά τη διάρκεια της “Πορείας της Επιστροφής“, της κινητοποίησης στη Γάζα για να προβληθεί το αίτημα να γυρίσουν στα πατρογονικά τους εδάφη οι Παλαιστίνιοι που εκδιώχθηκαν από τη γη τους όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ και για να καταγγελθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός του θύλακα.

“Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στη Γάζα χρησιμοποιώντας αληθινές σφαίρες (…) σκοτώνοντας τέσσερις Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένου ενός ηλικίας 14 ετών. Είναι απαραίτητη μια πλήρης έρευνα”, ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, ο Νικολάι Μλαντένοφ, τόνισε μέσω Twitter ότι “είναι εξωφρενικό να πυροβολείς παιδιά”, προσθέτοντας ότι “τα παιδιά θα έπρεπε να προστατεύονται από τη βία, όχι να εκτίθενται” σε αυτήν.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο το Σάββατο, ο πατέρας του Μοχάμεντ Αγιούμπ είπε πως ο γιος του “βρισκόταν μακριά από τους στρατιώτες και δεν είχε όπλο”, ούτε “πέταγε πέτρες ή οτιδήποτε άλλο”.

Ο αδελφός του εφήβου, που είχε πάει μαζί του στη διαδήλωση, αφηγήθηκε πως “ένας ελεύθερος σκοπευτής του έριξε στο κεφάλι”.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κάθε Παρασκευή τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες. Κάποιοι από αυτούς πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι αντιδρούν ανοίγοντας πυρ.

Η χρήση αληθινών σφαιρών από τους ισραηλινούς στρατιώτες στις διαδηλώσεις έχει επικριθεί ήδη έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι οδήγησε σε εκκλήσεις να διενεργηθούν ανεξάρτητες έρευνες από πλευράς τόσο του ΟΗΕ όσο και της ΕΕ.

Την Παρασκευή σκοτώθηκαν ακόμα τέσσερις Παλαιστίνιοι. Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της κινητοποίησης, την 30ή Μαρτίου, έφθασε έτσι τους 38.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν επανέλαβε το Σάββατο ότι θεωρεί μοναδικούς υπεύθυνους για τα βίαια επεισόδια και για τον θάνατο του παλαιστίνιου εφήβου τους ηγέτες της Χαμάς.

“Αυτοί οι δειλοί (…) κρύβονται πίσω από γυναίκες και παιδιά και τους στέλνουν μπροστά σαν ανθρώπινες ασπίδες, όπως συνεχίζουν να σκάβουν υπόγειες στοές και να διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ”, υποστήριξε ο Λίμπερμαν μέσω Twitter.

Ο Σάεμπ Ερεκάτ, ανώτερος παλαιστίνιος αξιωματούχος, απηύθυνε από την πλευρά του έκκληση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διενεργήσει “σοβαρή δικαστική έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον του παλαιστινιακού λαού” μέσω Twitter.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ εξέφρασε θλίψη για την “τραγική απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου” και απηύθυνε έκκληση προς όλα τα μέρη να “δεσμευτούν να αποφύγουν (να προκαλέσουν) περισσότερα δεινά με τις αντιδράσεις τους σε αυτόν τον θάνατο”.

Το Ισραήλ επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας αμείλικτο αποκλεισμό, για να περιορίσει τη Χαμάς, η οποία ασκεί την εξουσία στον θύλακα από το 2007. Η Αίγυπτος διατηρεί κλειστά σχεδόν μόνιμα τα δικά της σύνορα με τη Γάζα, τα μόνα που δεν ελέγχονται από το Ισραήλ.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι η Λωρίδα της Γάζας, μια περιοχή με μεγάλο υπερπληθυσμό, βρίσκεται στα πρόθυρα της “πλήρους κατάρρευσης”.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος