Με τις πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Μέση Ανατολή να συνεχίζουν να προκαλούν σύγχυση και αμηχανία σε συμμάχους των ΗΠΑ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε σήμερα τις χώρες της Μέσης Ανατολής να «ξεπεράσουν παλιές αντιπαλότητες» για να αντιμετωπίσουν το Ιράν, αρνούμενος την απαγκίστρωση των ΗΠΑ από την περιοχή, παρά την ανακοίνωση της στρατιωτικής απόσυρσης από τη Συρία.

Σε ομιλία του στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιχείρησε να αποδείξει τη συνέπεια της στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όταν αρκετοί από τους συμμάχους της Ουάσινγκτον, έχουν βρεθεί σε αμηχανία από τις ενίοτε αυτοσχέδιες αποφάσεις του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα προέδρου.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέλεξε να στραφεί ενάντια στον Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας τον ότι έσπειρε το χάος στην περιοχή με τις πολιτικές της διακυβέρνησής του. Σύμφωνα με τον Πομπέο, ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος «ενθάρρυνε» το ιρανικό καθεστώς και «υποτίμησε σοβαρά την επιμονή και βαρβαρότητα του ριζοσπαστικού ισλαμισμού».

«Όταν η Αμερική υποχωρεί, ακολουθεί το χάος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ, λίγο μετά με tweet του, να σχολιάζει περιπαικτικά ότι: «όποτε και όπου οι ΗΠΑ εμπλέκονται, χάος, καταστολή και κακία ακολουθεί».

Ο Πομπέο επέμεινε: «η Αμερική δεν αποχωρεί έως ότου λήξει ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία». Ο Πομπέο υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται σε «διπλωματικό επίπεδο» για να «οδηγήσουν» τους Ιρανούς έξω από τη Συρία και «να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ διατηρεί τη στρατιωτική του δυνατότητα» να «αμυνθεί ενάντια στον επιθετικό τυχοδιωκτισμό του ιρανικού καθεστώτος».

Ζήτησε από άλλες χώρες να εμπλακούν περισσότερο στη Συρία, χαρακτηρίζοντας το Ιράν «την μεγαλύτερη απειλή από όλες» στην Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: