Ν. Ζηλανδία: Συγκλονίζουν οι ιστορίες των επιζώντων του μακελειού (video)

Το αδιανόητο μακελειό στα τζαμιά του Κράιστσερτς, βρίσκει τους Νεοζηλανδούς ενωμένους σαν μια οικογένεια να θρηνούν τα θύματα και να υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στο παράλογο μίσος και τον τυφλό ρατσισμό. Προσωπικές ιστορίες των επιζώντων συγκλονίζουν, ενώ η οικογένεια του δράστη βρίσκεται υπό προστασία. Πρόσωπα των ημερών οι δύο αστυνομικοί που συνέλαβαν τον μακελάρη. Θορυβημένη είναι η Άγκυρα από τα δύο ταξίδια που είχε κάνει ο 28χρονος δράστης στην Τουρκία και τις απειλές του, έστειλε πολυμελή υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στον τόπο του μακελειού.

Ο Μπρέντον Τάραντ, είχε διαμείνει λίγες ημέρες στην Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. Ειδικότερα, ο Τάραντ αφίχθη στις 20/3 με πτήση από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα και διέμεινε για λίγες ημέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης και την Σαντορίνη. Επίσης, όπως διαπιστώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, πάλι το 2016, είχε διέλθει δύο φορές από την Ελλάδα με πτήσεις transit, στις 29 Νοεμβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου.

Θρήνος και καταδίκη του ρατσισμού

Από τους Μαορί που χορεύουν τον τελετουργικό χορό «χάκα» έως τη πρωθυπουργό της χώρας, Γιασίντα Αρντερν, που φορώντας μαύρη μαντήλα, επισκέφθηκε τζαμί στο Ουέλινγκτον, χιλιάδες Νεοζηλανδοί ενώνονται για να θρηνήσουν και να τιμήσουν τη μνήμη των 50 ανθρώπων, ηλικίας από τριών έως 77 ετών, που έχασαν τη ζωή τους στα δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς.

Η μητέρα και η αδελφή του 28χρονου ακροδεξιού Μπράντον Τάραντ βρίσκονται υπό αστυνομική προστασία, ενώ συντετριμμένη δηλώνει η γιαγιά του.

Το υπουργικό συμβούλιο της Νέας Ζηλανδίας θα συνεδριάσει αύριο για πρώτη φορά μετά τις δίδυμες τρομοκρατικές επιθέσεις ώστε να ξεκινήσει άμεσα την τροποποίηση των νόμων περί οπλοκατοχής στη χώρα.

Το Σάββατο η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι θα προωθήσει την αυστηρότερη νομοθεσία σχετικά με τον έλεγχο των πυροβόλων όπλων στη χώρα. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1.5 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα στη Νέα Ζηλανδία, ένα για κάθε τρεις κατοίκους.

Ανθρώπινες ιστορίες

Την ώρα που οι σοροί των θυμάτων αρχίζουν να παραδίδονται στις οικογένειές τους κι ενώ 34 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσα τους κι ένα 4χρονο κοριτσάκι που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, βγαίνουν στο φως ιστορίες ανθρώπων που με κίνδυνο τη ζωή τους προσπάθησαν να σταματήσουν τον δράστη. «Ηρωας» χαρακτηρίζεται ο 48χρονος Αφγανός Αμπτούλ Αζίζ, ο οποίος κυνήγησε τον Τάραντ με ένα τερματικό POS ενώ βρισκόταν με τέσσερα παιδιά του στο δεύτερο τέμενος στο οποίο επιτέθηκε ο δράστης.

Με γενναιότητα αντέδρασε και ο Ναίμ Ρασίντ από το Πακιστάν. Στο βίντεο, που τράβηξε ο δράστης, φαίνεται ότι αποπειράται να τον αντιμετωπίσει πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες του ο ίδιος αλλά και ο ηλικίας 21 ετών γιος του.

Σε μικρότερες πόλεις υπηρετούσαν οι δύο αστυνομικοί, που συνέλαβαν τον 28χρονο Μπρέντον Τάραντ.  Παρακολουθούσαν σεμινάρια στο Κράισττσερτς για το πώς να εξουδετερώνουν ενόπλους όταν έγινε το μακελειό. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, μόνο ένας από τους δύο ήταν οπλισμένος με ένα περίστροφο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 28χρονος Αυστραλός έδρασε μόνος του, ενώ τα τρία άτομα που είχαν συλληφθεί κι ανακρίνονταν δεν εμπλέκονται στις επιθέσεις.

Προβληματισμός για τον ρόλο των κοινωνικών δικτύων

Η απευθείας μετάδοση της φρικιαστικής επίθεσης μέσω Facebook ανέδειξε εκ νέου το νομικό κενό στον έλεγχο των social media που διευκολύνουν την προπαγάνδα και νομιμοποιούν ακραίες ιδεολογίες. Μέσα σε 24 ώρες το Facebook “κατέβασε” 1,5 εκατομμύρια βίντεο από την τρομοκρατικό χτύπημα.

Το μακελειό στο Κράιστερτς έγινε σε απευθείας μετάδοση στο Διαδίκτυο. Ο 28χρονος Τάραντ το είχε σκηνοθετήσει για την εποχή των social media. Με την ωμή αισθητική ενός video game, η βίαιη εικόνα διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαν άγρια φωτιά.

Η φρικιαστική αυτή επίθεση ανέδειξε εκ νέου το νομικό κενό στον έλεγχο των social merdia που επικρίνονται γιατί διευκολύνουν τη στρατολόγηση και τη διάδοση της προπαγάνδας, δημιουργούν διαδικτυακές κοινότητες, νομιμοποιώντας εντός τους ακραίες ιδεολογίες. Αυτό εκμεταλλεύτηκε ο ακροδεξιός Τάραντ, για να απευθύνει το μήνυμα του για λευκή ανωτερότητα με αίμα σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο, έχοντας λάβει την έγκριση της διαδικτυακής του κοινότητας.

Και δεν ήταν ο πρώτος που εκμεταλλεύθηκε τη δύναμη των μήντια. Γενικότερα από την επίθεση στους Ολυμπιακούς του Μονάχου ως την 11η Σεπτεμβρίου της Αλ Κάιντα και τα προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, τα ΜΜΕ της εκάστοτε εποχής έγιναν το μέσο για να φτάσει το μήνυμα της βίας και του τρόμου πέρα από εχθρούς και υποστηρικτές, σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο άμεσα και γρήγορα.

Διόλου τυχαίο που στη σύγχρονη εποχή, που όλα σχετίζονται με τη δύναμη της εικόνας, ο μακελάρης Τάραντ σκηνοθέτησε κάθε κίνηση. Είχε επιλέξει ακόμα και τη μουσική που θα άκουγε οδηγώντας προς τον πρώτο στόχο: Εθνικιστικό τραγούδι των Σέρβων στο οποίο εξυμνείται ο Ράντοβαν Κάρατζιτς και ενθαρρύνεται η δολοφονία Τούρκων.

Είχε δε ανεβάσει στα κοινωνικά δίκτυα τα όπλα του στα οποία μεταξύ άλλων αναγραφόταν η λέξη “τουρκοφάγος” και είχε φροντίσει να σταλεί το μανιφέστο με τις απειλές και κατά του Προέδρου Ερντογάν σε 70 αξιωματούχους των Αρχών και της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε σήμερα κάθε απόπειρα να συνδεθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Αυστραλό μακελάρη. “Ο πρόεδρος δεν είναι υπέρμαχος της λευκής φυλής”, δήλωσε ο υπηρεσιακός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι μιλώντας στην εκπομπή Fox News Sunday.

Επαφές με ακροδεξιές οργανώσεις;

Συναντήσεις με ακροδεξιές οργανώσεις στην Ευρώπη είχε το 2017 ο μακελάρης Μπράντον Τάραντ, γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent επικαλούμενη πηγές ασφαλείας.

Η περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες του ακροδεξιού Τάραντ συνέπεσε με τις εντάσεις που ακολούθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσε τότε ο Isis, αλλά και τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Όπως γράφει η Corriere Della Sera, ο Τάραντ βρέθηκε για καιρό στην Ευρώπη. Στην Πορτογαλία, στην Πολωνία, τη Γαλλία και την Ισλανδία. Στη συνέχεια στην Τουρκία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και στο Ισραήλ, το Πακιστάν, στο Κασμίρ, στο Αφγανιστάν, στην κινεζική πόλη Σινιάγκ.

Οι Νεοζηλανδοί ζήτησαν βοήθεια από τις χώρες αυτές ζητώντας πληροφορίες. Φίλοι του Τάραντ είπαν ότι ο Αυστραλός δολοφόνος άλλαξε πολύ μετά το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα, σε μια περιοδεία που διοργάνωσαν αμερικανοί ακροδεξιοί.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Ε. Μυρίδου, Α. Παπασωτηρίου, Α. Μενούτης, Ν. Κουντούρης

Σχετικές ειδήσεις: Κλίμα οδύνης στη Νέα Ζηλανδία-Προβληματισμός για το ρολο του Facebook

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος