Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικαλούμενος τα ανεπίσημα αποτελέσματα, εκφωνούσε στις 22.30 το βράδυ, ομιλία νίκης από την Κωνσταντινούπολη, συγχαίροντας την Εκλογική Επιτροπή αλλά και τους ψηφοφόρους που με προσέλευση στο 90% «έδωσαν μάθημα δημοκρατίας», το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP,  όχι μόνο δεν αποδέχεται ήττα, αλλά υποστηρίζει ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, με καταμετρημένο το 99,15% των ψήφων, ο Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 52,55% ενώ ο βασικός αντίπαλος του Μουχαρέτ Ιντζέ λαμβάνει 30,8%. Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές,με καταμετρημένο το 93,6%,το κόμμα του Ερντογάν λαμβάνει 42,6% (294 έδρες), το CHP του Ιντζέ 22,6% και 146 έδρες, το «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ 10% (46 έδρες) και το φιλοκουρδικό HDP με 11% μπαίνει στη βουλή εξασφαλίζοντας 66 έδρες, ενώ το MHP (εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν) με 11,2% εξασφαλίζει 8 έδρες.

«Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει», σύμφωνα και με το live blog της Hurriyet Daily News, που υπενθυμίζει ότι αύριο θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα από την Ανώατη Εκλογική Αρχή.

Μέλη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, CHP που ήθελαν να κάνουν πορεία προς τα γραφεία της Ανώτατης Εκλογικής Αρχής στην Άγκυρα, παρεμποδίστηκαν από την αστυνομία, μεταδίδει στο μεταξύ το πρακτορείο Dokuz.

Ο «άθλος» του HDP

Το HDP, το φιλοκουρδικό κόμμα υπό τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς που παραμένει από το 2016 στη φυλακή, πέρασε το όριο του 10% για να μπει στην Εθνοσυνέλευση (κοινοβούλιο) και κάλεσε τους υποστηρικτές του «να μην αφήσουν τις κάλπες, να προστατεύσουν τις ψήφους μέχρι την τελευταία στιγμή».

Παραποίηση» των αποτελεσμάτων καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Τόσο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) όσο και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζουν ότι το πρακτορείο Anadolu (Ανατολή) –η μοναδική επίσημη πηγή μετάδοσης των αποτελεσμάτων– παραποιεί τα στοιχεία.

«Καλούμε όλους τους πολίτες στις 81 επαρχίες να πάνε μπροστά από την έδρα των τοπικών εκλογικών επιτροπών. Σταθείτε φρουροί στην Άγκυρα μέχρι νωρίς το πρωί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

«Το πρακτορείο Anadolu παραποιεί (τα αποτελέσματα). Καλώ τους εκπροσώπους μας στα εκλογικά τμήματα να μην εγκαταλείψουν, να μην αφήσουν ποτέ τις κάλπες», ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο ίδιος ο Ιντζέ στο Twitter.

Ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ κατήγγειλε μάλιστα ότι «το σύστημα της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δείχνει ότι έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι του 37% των καλπών. Αλλά τα στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu που μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα ισχυρίζονται ότι έχει καταμετρηθεί το 85%».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί κι έχουν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της εκλογικής επιτροπής.

«Τη στιγμή που πολλά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές με άνετη διαφορά και υποστηρικτές του AKP πανηγυρίζουν στους δρόμους, η αντιπολίτευση επιμένει ότι εκατομμύρια ψήφων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί. Μόνο το 56,7% των καλπών έχουν ανοιχθεί μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν προηγείται με το 44% και ο Ιντζέ ακολουθεί με 40%» ,δήλωσε ο βουλευτής του CHP Χαλούκ Πεκσέν».

Η ομιλία του Ερντογάν, δεν έγινε από την Άγκυρα, όπως αναμενόταν, αλλά από την Κωνσταντινούπολη, όπου και ψήφισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ’ αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους εθνικιστές συμμάχους του, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα κόμματα που συγκροτούν τον δικό της συνασπισμό, μαζί με το φιλοκουρδικό HDP, θα καταλάβουν περισσότερες έδρες.

«Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του», πρόσθεσε. «Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου», τόνισε.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει καμία οπισθοχώρηση «από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον «εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι σημερινές διπλές εκλογές ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες για την Τουρκία, αφού σηματοδοτούν το πέρασμα στο προεδρικό σύστημα, όπου ο αρχηγός του κράτους διαθέτει ενισχυμένες εκτελεστικές εξουσίες

Γιατί ο Ερντογάν κερδίζει ακόμα τις εκλογές μετά από 16 χρόνια;

Απάντηση επιχειρεί να δώσει και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνοντας:

«Επειδή η ανάπτυξη χρηματοδοτήθηκε από το χρέος, ο πληθωρισμός σημείωσε έντονη άνοδο και η λίρα εξασθένησε με τη σειρά της. Οι τιμές για βασικά τρόφιμα έχουν τετραπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.  Αλλά αν οι ψηφοφόροι φοβόντουσαν οικονομικό εκτροχιασμό , προφανώς δεν εμπιστεύονταν τα υπόλοιπα κόμματα να λύσουν το πρόβλημα».

Ο Ερντογάν πέτυχε κάτι πολύ σημαντικό. Ανέβασε εκατομμύρια φτωχών Τούρκων στη μεσαία τάξη και τους έδωσε μια θέση στα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, ειδικά τις γυναίκες που φορούν μαντίλα. Εκατομμύρια γυναίκες στην Τουρκία θα είναι αιώνια ευγνώμονες σε αυτόν , για το ότι δεν ντρέπονται να φορούν μαντίλα και να μπορούν να σπουδάζουν στα τουρκικά πανεπιστήμια με τα καλυμμένα μαλλιά» γράφει η Handelsblatt .

Επιπλέον, «ενώ ο Ιντσέ τόνισε στην εκλογική του εκστρατεία ότι ήθελε να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση, ο Ερντογάν απεικονίζεται ως ένας άνθρωπος προδομένος από τις ελίτ, ο οποίος αντιτίθεται στην «κακή Δύση» και αναδεικνύει την Τουρκία σε νέα δύναμη στην περιοχή. Σίγουρα μπορεί να μην συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη – αλλά στην Τουρκία είναι πλειοψηφούσα» τονίζει η γερμανική εφημερίδα .

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: