Nότια Κορέα: Mονομερείς κυρώσεις εις βάρος της Βόρειας Κορέας

Στην επιλογή της εφαρμογής μονομερών κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας, φαίνεται να καταλήγει η Νότια Κορέα.

Αυτό προκύπτει από δημοσιεύματα του νοτιοκορεάτικου Τύπου, ως αντίποινα για τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού, διηπειρωτικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μετά το πέρας μιας σπάνιας επίσκεψης στη Βόρεια Κορέα ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΟΗΕ, του Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος υπογράμμισε «την άμεση ανάγκη να προληφθούν λάθη υπολογισμού και να ανοίξουν οι δίαυλοι προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι σύρραξης» με την Πιονγκγιάνγκ.

Ωστόσο η επιβολή νέων μονομερών κυρώσεων από τη Νότια Κορέα, για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μήνα, ενδέχεται να προκαλέσει την οργή της Πιονγκγιάνγκ.

Οι νέες κυρώσεις αφορούν 20 βορειοκορετατικές οντότητες, κυρίως τράπεζες και εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και 12 πρόσωπα, στην πλειονότητά τους τραπεζίτες, που από τη Δευτέρα θα περιλαμβάνονται στον μαύρο κατάλογο της Σεούλ, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο αξιωματούχο του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι οργανώσεις και τα πρόσωπα αυτά εμπλέκονται στην παροχή των απαραίτητων πόρων για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και σε παράνομο εμπόριο προϊόντων στα οποία έχει επιβληθεί εμπάργκο», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Βάσει των κυρώσεων απαγορεύεται σε εταιρείες και πρόσωπα από τη Νότια Κορέα να έχουν εμπορικές σχέσεις με τις οντότητες και τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον μαύρο κατάλογο.

Ωστόσο οι κυρώσεις αυτές έχουν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, καθώς οι συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών είναι ελάχιστες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος