Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Έλενα Καραγιάννη, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, με αφορμή την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην χώρα μας.

Ο κ. Γιαλουρίδης εκτίμησε ότι η επίσκεψη Λαβρόφ, εντάσσεται στην προσπάθεια της Μόσχας να διαμορφώσει μια ειδική σχέση με την Αθήνα καθώς η Ελλάδα, ως χώρα της Μεσογείου, που συνδέεται και με την Κύπρο -κι έχει επίσης βαλκανικό ορίζοντα- μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Μιλώντας για τις σύνθετες γεωπολιτικές συνθήκες, που ισχύουν στην περιοχή, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής επεσήμανε και τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου στο ενεργειακό επίπεδο, ερμηνεύοντας έτσι και την προσπάθεια των ΗΠΑ να δοθεί μία λύση στο Κυπριακό, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη σταθερότητα για την αξιοποίηση ενεργειακών πηγών.

Ο κ. Γιαλουρίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη του Ρώσου υπ. Εξωτερικών, όχι υπό την έννοια μιας «μη αναμενόμενης προσφοράς», αλλά ως προοπτική ευρύτερης συνεργασίας με την Μόσχα και σε οικονομικό επίπεδο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η Αθήνα δεν πρέπει να ακολουθεί την ευρωπαϊκή στάση (εμπάργκο), όταν αυτό βέβαια είναι εφικτό, υπό τις παρούσες συνθήκες (διαπραγμάτευση με δανειστές).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γιαλουρίδης υποστήριξε ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδος-Ρωσίας παραμένουν ανολοκλήρωτες με ευθύνη της ελληνικής πλευράς, που υποχωρεί σε πιέσεις των ΗΠΑ. Καταλήγοντας ο κ. Γιαλουρίδης υπογράμμισε την δυνατότητα της ρωσικής αγοράς να ζήσει τους αγρότες μας.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: