Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας ότι «τώρα θυμήθηκε» τη συνάντηση που είχε με συμβούλους του ο Ντόναλντ Τραμπ, την εποχή που ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, στην οποία συζητήθηκαν οι «επαφές» του επιτελείου του με τη Ρωσία.

Νωρίτερα, στην αρχή της κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων είχε πει ότι δεν ήταν σε γνώση του τέτοιες διασυνδέσεις.

Λίγο αργότερα ωστόσο, είπε ότι θυμήθηκε τη συνάντηση που έγινε τον Μάρτιο του 2016, στην οποία ήταν παρών και ο τότε σύμβουλος του Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζορτζ Παπαδόπουλος. «Αλλά δεν θυμάμαι με σαφήνεια τις λεπτομέρειες όσων είπε στη συνάντηση αυτή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα ο Παπαδόπουλος, που έχει δηλώσει ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI σχετικά με τις επαφές του με τη Ρωσία, φέρεται ότι είπε σε αυτή τη συνεδρίαση του προεκλογικού επιτελείου ότι είχε διασυνδέσεις με τη Μόσχα και θα μπορούσε να βοηθήσει να οργανωθεί μια συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού του στη Γερουσία, ο Σέσιονς είχε δηλώσει ότι δεν γνωρίζει να υπήρχε επικοινωνία μεταξύ του προεκλογικού επιτελείου και της Ρωσίας. Τον περασμένο μήνα, σε άλλα ακρόασή του επίσης στη Γερουσία κατέθεσε ότι δεν είχε κάποια ανάρμοστη εμπλοκή με Ρώσους και δεν γνωρίζει κανέναν άλλο από το προεκλογικό επιτελείο που να είχε τέτοιες επαφές.

Ο υπουργός, που δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από τους Δημοκρατικούς, διέψευσε με έντονο τρόπο ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο για τις επαφές του με τη Ρωσία. «Δεν το δέχομαι και απορρίπτω τις κατηγορίες ότι είπα ενόρκως ψέματα. Αυτό είναι ψέμα», τόνισε.

 

Αναφερόμενος στη Χίλαρι Κλίντον, ο Σέσιονς επιβεβαίωσε ότι έχει ζητήσει από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να εξετάσουν μια σειρά από ζητήματα που αγγίζουν την πρώην υπουργό Εξωτερικών, όπως την πώληση μιας εταιρείας ουρανίου στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ζητούν τον διορισμό ενός ειδικού ανακριτή που θα ερευνήσει την υπόθεση αυτή. Οι Δημοκρατικοί, από την άλλη, επιμένουν ότι πέντε επιτροπές του Κογκρέσου εξέτασαν το θέμα και δεν βρήκαν κάτι μεμπτό. Ο Σέσιονς διαβεβαίωσε ότι η απόφαση για τον διορισμό ή όχι ενός ειδικού ανακριτή θα ληφθεί «σύντομα».

Πηγή: Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: