ΟΗΕ: Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ για το νέο πύραυλο της Β. Κορέας (video)

Παγκόσμια ανησυχία και έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την επιτυχή εκτόξευση διηπειρωτικού  βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ικανού να πλήξει το σύνολο της αμερικανικής Ηπείρου. Κίνα και Ρωσία καταδικάζουν.

 Ο ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε σθεναρά» τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας. Συνομολογούν ότι η νέα πυραυλική δοκιμή της Πιονγιάνγκ απειλεί ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί βίαιη ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, στον απόηχο της εκτόξευσης του διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και θα λάβει χώρα την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 στις 23:30 (ώρα Ελλάδας). 

«Η Κίνα ζητά επιτακτικά η Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να απέχει από ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Αυτή η νέα εκτόξευση πυραύλου είναι ασφαλώς μια πρόκληση που επιφέρει μια νέα αύξηση της έντασης και μας απομακρύνει από μια διευθέτηση της κρίσης», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «ελπίζει πως τα εμπλεκόμενα μέρη θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ηρεμία τους» ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο στην κορεατική χερσόνησο.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανέφερε σε δήλωσή του πως «η Βόρεια Κορέα παραβίασε και πάλι το διεθνές δίκαιο. Η αδίστακτη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας δημιουργεί μια τεράστια απειλή για τη διεθνή ασφάλεια».

Τι λέει για την εκτόξευση η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα -χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο- δοκίμασε με επιτυχία έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) νέου τύπου, τον Hwasong-15, με δραστικό βεληνεκές το οποίο επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου», μετέδωσε πριν από λίγο η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τη δοκιμή του Hwasong-15 επιτυχή.

Με αυτή την δοκιμή η Βόρεια Κορέα πέτυχε τον «στόχο» της, δηλαδή να γίνει πυρηνική δύναμη, ανέφερε η ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση. Ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, διένυσε 950 χιλιόμετρα τα 53 λεπτά της πτήσης του.

Καταδικάζει το ελληνικό υπ. εξωτερικών

Ως «ενέργεια η οποία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και υπονομεύει την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα» χαρακτηρίζει την πυραυλική δοκιμή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας το υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας την κατηγορηματική καταδίκη του αλλά και την “ετοιμότητα” της Ελλάδας «για συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την μη διασπορά πυρηνικών όπλων και την αποτροπή της παράνομης μεταφοράς πολεμικής τεχνογνωσίας και υλικών».

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ καλεί την Πιονγκγιάνγκ, «η οποία επέλεξε για πολλοστή φορά να αψηφήσει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και τις σχετικές Αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να αποστεί από κάθε νέα ενέργεια που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιστρέψει άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου για το μέλλον του πυρηνικού και πυραυλικού της προγράμματος».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα – Έντονες αντιδράσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος