Ο απερχόμενος Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί εξαιτίας της βίαιης εκστρατείας του στρατού εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

Ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν επισήμανε σε συνέντευξή του στο BBC ότι οι δικαιολογίες της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Σου Κι είναι «βαθιά λυπηρές».

Τα σχόλια του Χουσέιν έγιναν αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση του ΟΗΕ στην οποία καταγγέλλεται ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Μιανμάρ θα πρέπει να διωχθούν για ενδεχόμενη γενοκτονία εναντίον των Ροχίνγκια. Παράλληλα οι συντάκτες της έκθεσης κατηγορούν τη Σου Κι ότι δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη βία.

Η Μιανμάρ απορρίπτει την έκθεση, τονίζοντας ότι δεν ανέχεται τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ήταν σε θέση να κάνει κάτι», τόνισε ο Χουσέιν. «Θα μπορούσε να παραμείνει σιωπηλή, ή ακόμη καλύτερα, θα μπορούσε να έχει παραιτηθεί».

«Δεν υπήρχε λόγος να γίνει η εκπρόσωπος Τύπου του βιρμανικού στρατού. Δεν χρειαζόταν να πει ότι πρόκειται για ένα παγόβουνο παραπληροφόρησης», πρόσθεσε.

Αν και η Σου Κι είναι γνωστό ότι δεν ελέγχει τον στρατό της Μιανμάρ δέχεται ισχυρή διεθνή πίεση να καταδικάσει τις βιαιότητες που διέπραξε εναντίον των Ροχίνγκια.

Στο μεταξύ μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση της Μιανμάρ εμποδίζει συστηματικά την παροχή βοήθειας στους αμάχους που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου στην πολιτεία Καχίν αφότου κατέρρευσε η εκεχειρία το 2011.

Η κυβέρνηση επέβαλε σκοπίμως περιορισμούς στην πρόσβαση σε τρόφιμα, στο υγειονομικό σύστημα, σε καταλύματα, σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής στα 106.000 μέλη της μειονότητας των Καχίν που έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις, επισήμανε η οργάνωση Fortify Rights με έδρα τη Μπανγκόκ.

Την περσινή χρονιά η Μιανμάρ ενέκρινε μόνο το 5% των 562 αιτήσεων που υπέβαλαν οργανώσεις αρωγής για να παράσχουν βοήθεια στους εκτοπισμένους, πρόσθεσε η Fortify Rights.

Δεν της αφαιρείται το Νόμπελ Ειρήνης

Η νορβηγική επιτροπή που απονέμει το Νόμπελ Ειρήνης απέκλεισε το ενδεχόμενο να αφαιρέσει το βραβείο από την Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία μπήκε στο στόχαστρο μιας έκθεσης-φωτιά του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, εξηγώντας ότι οι κανονισμοί δεν το επιτρέπουν.

Στην έκθεση που κατηγορεί τον στρατό της Μιανμάρ για «γενοκτονία», οι ερευνητές του ΟΗΕ εκφράζουν την απογοήτευσή τους επειδή η Αούνγκ Σαν Σου Κι, η ντε φάκτο ηγέτιδα της κυβέρνησης της χώρας, δεν χρησιμοποίησε το «ηθικό κύρος της» για να αποτρέψει τις βιαιότητες σε βάρος των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.

«Δεν τίθεται θέμα για την επιτροπή να αφαιρέσει ένα βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», είπε ο γραμματέας της Όλαφ Νιέλσταντ. «Οι κανονισμοί του Νόμπελ Ειρήνης δεν το επιτρέπουν», εξήγησε.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι τιμήθηκε με το βραβείο το 1991, ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στη χώρα της και δεν μπόρεσε να πάει στο Όσλο για να εκφωνήσει την ομιλία αποδοχής του Νόμπελ παρά μόλις 21 χρόνια αργότερα.

Όπως είχε ανακοινώσει και πέρυσι, η επιτροπή επανέλαβε «τη βαθύτατη ανησυχία της για την κατάσταση στη Μιανμάρ» και κάλεσε «όλες τις πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βάλουν τέλος στις διακρίσεις και τις διώξεις μειονοτήτων».

Το 2017, περισσότεροι από 700.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια κατέφυγαν στο γειτονικό Μπαγκλαντές, μετά την επιχείρηση του στρατού της Μιανμάρ σε αντίποινα για τις επιθέσεις ανταρτών σε μεθοριακά φυλάκια. Η καταστολή αυτή χαρακτηρίστηκε «εθνοκάθαρση» από τον ΟΗΕ, μια κατηγορία που απορρίφθηκε από τις αρχές της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: