Νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ -Τραμπ: Ο κόσμος θέλει ειρήνη

“Ο κόσμος θέλει ειρήνη, όχι θάνατο!”, ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Βόρεια Κορέα, νωρίτερα σήμερα.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε με 15 ψήφους (υπέρ) έναντι 0 κατά νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. Ο κόσμος θέλει ειρήνη, όχι θάνατο!”, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι νέες κυρώσεις

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα την Παρασκευή, χάρη στη στήριξη της Κίνας, το σχέδιο απόφασης που επιβάλλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ιδίως περιορισμούς στις εισαγωγές πετρελαίου, που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα. Την ίδια ώρα, η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε “εγκληματική” τη νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ.

Πρόκειται για την ένατη σειρά σκληρών κυρώσεων που εγκρίνει ο ΟΗΕ, οι τρεις τελευταίες εκ των οποίων υπερψηφίστηκαν έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ μετά τις πυραυλικές δοκιμές και μια πυρηνική δοκιμή στις οποίες προχώρησε η Βόρεια Κορέα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016, η Πιονγκγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει μια πυρηνική δοκιμή, την έκτη κατά σειρά, και πολλές ρίψεις πυραύλων παρά την απαγόρευση των Ηνωμένων Εθνών.

Το Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος που πρότειναν την Πέμπτη οι ΗΠΑ, το οποίο διατάσσει επίσης τον επαναπατρισμό στη χώρα τους Βορειοκορεατών οι οποίοι έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό προκειμένου να στέλνουν συνάλλαγμα στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πολλές δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες ζουν στο εξωτερικό, ιδίως στη Ρωσία και την Κίνα, όπου έχουν πάει για να εργαστούν και να κερδίσουν πολύτιμο για τη χώρα τους συνάλλαγμα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εργάζονται σε “συνθήκες εφάμιλλες της δουλείας“.

Όμως, το σχέδιο απόφασης που πήρε το πράσινο φως του ΟΗΕ καθιστά αυστηρότερες τις κυρώσεις που είχαν αποφασισθεί σε προηγούμενα ψηφίσματα, ιδίως εξαντλώντας τις παραδόσεις αργού και ακατέργαστου πετρελαίου που προέρχονται κυρίως από την Κίνα. Συνεπώς, οι προμήθειες των πετρελαϊκών προϊόντων θα μειωθούν κατά 75%, κι όχι κατά 90%, όπως προέβλεπαν αρχικά οι ΗΠΑ.

Το κείμενο περιορίζει τις παραδόσεις αργού σε 4 εκατομμύρια βαρέλια τον χρόνο. Και οι εισαγωγές των προϊόντων πετρελαίου, περιλαμβανομένων του ντίζελ και της κηροζίνης, θα περιοριστούν σε 500.000 βαρέλια τον επόμενο χρόνο έναντι 2 εκατομμυρίων κατά το παρελθόν.

Όλες οι χώρες εξουσιοδοτούνται να αναχαιτίζουν, να επιθεωρούν, να εμποδίζουν και να κατάσχουν τα πλοία σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρουν παράνομα φορτία από ή προς τη Βόρεια Κορέα.

Διευρύνονται επίσης δύο κατάλογοι: εκείνοι των βορειοκορεατικών προϊόντων η εξαγωγή των οποίων θα απαγορεύεται και εκείνη των Βορειοκορεατών που θα βρεθούν στο επίκεντρο κυρώσεων.

Στην πρώτη λίστα προστίθεται διατροφικά προϊόντα, βιομηχανικοί και ηλεκτρικοί εξοπλισμοί, όπως και ορισμένες πρώτες ύλες (ορυκτά όπως ο λευκόλιθος, ξυλεία) και πλοία.

Η δεύτερη λίστα συμπληρώνεται από τα ονόματα 16 αξιωματούχων, που εργάζονται κυρίως στον τραπεζικό τομέα.

Βόρεια Κορέα:”Εγκληματική” η νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ

Η έκθεση αυτή, συνιστά “ένα τυπικό προϊόν της αλαζονείας των γιάνκηδων, που επιδιώκουν την πλήρη υποταγή όλου του κόσμου στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών” δήλωσε στο επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. “Είναι επίσης ένα εγκληματικό έγγραφο που αντικατοπτρίζει με σαφήνεια τη γκανγκστερική φύση του Τραμπ που αρέσκεται να σπέρνει προβλήματα”, πρόσθεσε.

Η νέα αμερικανική στρατηγική παρουσιάζει την Κίνα και τη Ρωσία ως δυνάμεις αντίπαλες της Ουάσινγκτον που προσπαθούν να αποδυναμώσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στον κόσμο και “να υπονομεύσουν την ασφάλεια και την ευημερία” των ΗΠΑ. Πεκίνο και Μόσχα κατήγγειλαν επίσης τον “πολύ επιθετικό χαρακτήρια” αυτής της έκθεσης, όπως τον χαρακτήρισαν.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος