Η δημοσιογράφος του ρωσικού Πρώτου καναλιού Άννα Κουρμπάτοβα, απήχθη στην Ουκρανία και εν συνεχεία απελάθηκε κατηγορούμενη για «αντιουκρανική προπαγάνδα», σε μια νέα τροπή όξυνσης των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων. Σε ανακοίνωση του  ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «σκόπιμη πρόκληση» από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) αλλά και  ακραίους εθνικιστές.

Το ρωσικό «Πρώτο κανάλι» μετέδωσε ότι «αρχικά ότι η Κουρμπάτοβα απήχθη στο Κίεβο από αγνώστους οι οποίοι την έβαλαν σ΄ένα αυτοκίνητο και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση, μεταδίδοντας επίσης ότι έχει στην διάθεση του πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες την απήγαγαν άνδρες της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Η ρωσίδα που κατάγεται από την Σταυρούπολη παρουσίασε επτά ξεχωριστά ρεπορτάζ για την Ουκρανία με θέμα τις διώξεις κατά δημοσιογράφων, ενώ πριν απ’ αυτό το ρεπορτάζ είχε μεταδοθεί από το «Πρώτο Κανάλι» ρεπορτάζ της με θέμα την στρατιωτική παρέλαση στο Κίεβο την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Λίγες ώρες μετά την απαγωγή της, η εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας Ελένα Γκιτλιάνσκαγια δήλωσε μέσω Facebook:

«Η ρωσίδα προπαγανδίστρια Άννα Κουρμπάτοβα θα επιστρέψει αναγκαστικά στην Ρωσική Ομοσπονδία. Η Ουκρανία είναι κράτος Δικαίου. Αυτή τη στιγμή συντάσσονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για την επίσημη απέλαση της».
Η Γκιτλιάνσκαγια πρόσθεσε ότι «το ίδιο θα συμβεί με το καθένα, που θα επιχειρήσει να προσβάλει την Ουκρανία».

Η Ένωση Δημοσιογράφων της Ρωσίας, ενημέρωσε άμεσα τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και άλλους διεθνούς οργανισμούς.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: