Ουκρανία: Στο χειρότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο οι εχθροπραξίες

Οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώθηκαν φθάνοντας στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, επισήμανε η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μετά τον βομβαρδισμό ενός χωριού που ελέγχουν κυβερνητικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή με ρουκέτες, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άμαχοι και να καταστραφούν ολοσχερώς ή να υποστούν ζημιές πενήντα σπίτια.

Ο ΟΑΣΕ, που επιτηρεί την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, τόνισε ότι κατέγραψε 16.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας από την 11η Δεκεμβρίου ως τη 17η Δεκεμβρίου, αριθμό αυξημένο κατά 35% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ξέσπασε το 2014 και η αιματοχυσία συνεχίζεται, παρά τις συμφωνίες ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός που υποτίθεται πως θα τερμάτιζαν τη σύρραξη στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι. Θύματα καταγράφονται σχεδόν καθημερινά.

Κατά τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ, η νέα κλιμάκωση συνάδει με μια «τάση» που έχει καταγραφεί, δηλαδή έπειτα από κάθε «νέα δέσμευση στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός» να ακολουθεί «μια σταθερή αύξηση του επιπέδου της βίας» που καταλήγει «σε σφοδρές μάχες».

Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο ορισμένες φωνές στη διεθνή κοινότητα, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, προτείνουν να αναπτυχθούν κυανόκρανοι του ΟΗΕ στο Ντονμπάς, την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Κίεβο και Μόσχα έχουν ταχθεί υπέρ της ιδέας αλλά διαφωνούν για το πού θα πρέπει να αναπτυχθεί η ειρηνευτική δύναμη και το εάν θα επιβλέπει τα ελεγχόμενα από τους αντάρτες σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας με τη Ρωσία, κάτι που έχει εμποδίσει τη λήψη απόφασης.

Χιλιάδες παιδιά απειλούνται από τις νάρκες στο Ντονμπάς

Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πέσουν θύματα των ναρκών και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, όπου ο πόλεμος συνεχίζεται και η κάλυψη από ναρκοπέδια είναι μια από τις πιο πυκνές στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

«Είναι απαράδεκτο το ότι οι χώροι όπου παιδιά μπορούσαν να παίζουν με κάθε ασφάλεια πριν από τέσσερα χρόνια είναι τώρα γεμάτοι με θανατηφόρους εκρηκτικούς μηχανισμούς», υπογράμμισε η Τζοβάνα Μπαρμπέρις, αντιπρόσωπος της UNICEF στην Ουκρανία.

«Όλα τα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να τερματίσουν αμέσως τη χρήση αυτών των απάνθρωπων όπλων τα οποία μολύνουν τις κοινότητες και θέτουν τα παιδιά σε διαρκή κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου», πρόσθεσε η Ιταλίδα.

Τα στοιχεία που καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο δείχνουν ότι κατά μέσον όρο, κάθε εβδομάδα ένα παιδί πέφτει θύμα της σύγκρουσης κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει μήκος 500 χιλιομέτρων και στην οποία διεξάγονται οι σφοδρότερες μάχες, σημειώνεται στην έκθεση.

Οι νάρκες κατά προσωπικού και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που δεν έχουν πυροδοτηθεί προκάλεσαν την πλειονότητα των τραυματισμών και των θανάτων παιδιών—περίπου των δύο τρίτων του συνόλου—την ίδια περίοδο, διευκρίνισε η UNICEF.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την εξαγωγή όπλων στην Ουκρανία

Στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι δόθηκε άδεια για να γίνουν εξαγωγές στρατιωτικού οπλισμού που παράγουν αμερικανικές εταιρείες στην Ουκρανία.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε εμπορικές εξαγωγές ενός περιορισμένου αριθμού ελαφρών όπλων στην Ουκρανία από βιομηχανίες των ΗΠΑ», δήλωσε ο αξιωματούχος στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι ΗΠΑ «ουδέποτε είχαν εφαρμόσει πολιτική που περιόριζε τέτοιες εμπορικές πωλήσεις» θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία. «Οι ΗΠΑ εξετάζουν τις αιτήσεις για πωλήσεις και άδειες εξαγωγής όπλων κατά περίπτωση και αυτή (η έγκριση) δεν αποτελούσε εξαίρεση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος