Νέο σκάνδαλο πρώτης γραμμής με offshore σε φορολογικούς παραδείσους και λίστες με ονόματα όπως της βασίλισσσας Ελισαβετ, πρωθυπουργών, υπουργών και συμβούλων  του Τραμπ, αστέρων  του Χόλιγουντ, εταιρειών κολοσσών αλλά και πολλά ελληνικά ονόματα. Πολλοί ήδη έχουν χάσει τον ύπνο τους από τα Paradise Papers, 13,5 εκατομμύρια έγγραφα, για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους και για μερικά από τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτά με τις αποκαλύψεις να έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» που είχε πρόσβαση στα συγκεκριμένα αρχεία περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος φαίνεται ότι εμφανίζονται να συνδέονται με offshore εταιρείες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την Τρίτη την κατάρτιση ενός καταλόγου με τους παγκόσμιους φορολογικούς παράδεισους, ανακοίνωσαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά τη δημοσιοποίηση των Paradise Papers. Η νέα διαρροή εκατομμυρίων εγγράφων αποκαλύπτει πως οι δισεκατομμυριούχοι όλου του κόσμου επενδύουν τεράστια ποσά σε off shore φορολογικούς παραδείσους.  Ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας να δημοσιευτούν στοιχεία για το μέγεθος της ζημιάς από τη φοροδιαφυγή, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση να περιληφθεί το θέμα στη μηνιαία ατζέντα των υπουργών ελήφθη μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση των Paradise Papers από πολλά μέσα ενημέρωσης.

Οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν εδώ και μήνες να καταλήξουν σε συμφωνία για την κατάρτιση ενός καταλόγου ως το τέλος του έτους με τις χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ωστόσο δεν αναμένεται κάποια επίσημη απόφαση αύριο.

Μετά τις προηγούμενες αποκαλύψεις μέσω των Panama Papers και των Luxemburg Leaks, η ΕΕ συζήτησε διάφορα μέτρα για την πάταξη της φοροαποφυγής, περιλαμβανομένης της κατάρτισης ενός καταλόγου με τους φορολογικούς παραδείσους, ο οποίος έχει στόχο να αποτρέψει τη μεταφορά των κερδών που γίνονται στην ΕΕ σε άλλες χώρες με μικρή ή καθόλου φορολογία, όπως ο Παναμάς ή οι Βερμούδες.

Προς το παρόν κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τον δικό της κατάλογο με τις οντότητες που θεωρείται ότι συνεργάζονται λιγότερο σε φορολογικά θέματα, όμως η ύπαρξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής λίστας θεωρείται ότι θα έχει πιο βαρύνουσα σημασία. Εξάλλου θα μπορούν να επιβάλλονται κυρώσεις στις οντότητες που θα περιλαμβάνονται σε αυτή, σε περίπτωση που αρνούνται να συνεργαστούν.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι κυρώσεις που συζητούνται, αλλά θεωρείται πιθανό ότι πρόσωπα και εταιρείες θα αποφεύγουν να τοποθετούν χρήματα στις οντότητες αυτές, απλώς και μόνο επειδή περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Τα Paradise Papers, που αποκαλύπτουν καταθέσεις σε φορολογικούς παραδείσους νυν και πρώην ηγετών καθώς και πολυεθνικών εταιρειών. Ανάμεσά τους η βασίλισσα Ελισάβετ, πρωθυπουργοί, υπουργοί και σύμβουλοι του Αμερικανού Προέδρου Ντοναλντ Τραμπ, πρόσωπα από το περιβάλλον του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, οικονομικός σύμβουλος του κόμματος του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, επιχειρηματίες και πρόσωπα του Χόλιγουντ και του Αθλητισμού.

Η διαρροή αφορά σε 13,4 εκατομμύρια φορολογικά αρχεία.

Πάνω από 6.000 έγγραφα περιείχαν το όνομα «Ελλάδα»

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών οι οποίοι ουσιαστικά χρησιμοποιούν τις offshore για τον στόλο τους και να «ελαφρύνουν» τα φορολογικά τους καθώς και υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες αλλά και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις.

Με βάση τη συγκεκριμένη διαρροή των εγγράφων εντοπίζονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα, οι περισσότερες σε Αθήνα και Πειραιά, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως Πολιτεία, Εκάλη, Διόνυσος , το Παλαιό και Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγία Παρασκευή.

Μεταξύ των 6,5 εκατομμυρίων εγγράφων που διέρρευσαν από τα εταιρικά μητρώα σε περισσότερα από 6.000 έγγραφα αναφέρεται το όνομα της Ελλάδας και μάλιστα εκείνο που τονίζεται είναι ότι αποκαλύπτονται στοιχεία για offshore ελληνικών συμφερόντων με τις περισσότερες να εγγράφονται στο μητρώο της Μάλτας.

Οι φορολογικές πρακτικές που περιλαμβάνονται στα λεγόμενα Paradise Papers φθίνουν, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

«Όταν μιλάμε για τα Panama Papers, τα Paradise Papers, μιλάμε για μια κληρονομιά που γρήγορα εξαφανίζεται», δήλωσε ο Γκουρία σε ομιλία που εκφώνησε στο Λονδίνο σε συνέδριο της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας.

«Αυτό δεν μπορεί να αναπαράγεται πλέον λόγω της κοινής δουλειάς που εσείς, οι κυβερνήσεις σας και ο ΟΟΣΑ έκαναν τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στο συνέδριο.

Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν από την Δημήτρη Παπαδημούλη

Να δημοσιοποιήσει η Κομισιόν τα στοιχεία και το μέγεθος της ζημίας που έχει η οικονομία της ΕΕ από το μέγεθος της φοροαποφυγής/φοροδιαφυγής και να σχεδιάσει αποτελεσματικά μέτρα φορολογικής εναρμόνισης και αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες, ζητά ο Δημήτρης Παπαδημούλης με επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν, σχετικά με τη διαρροή των Paradise Papers.

Αυτή αφορά 13,4 εκατομμύρια φορολογικά αρχεία προερχόμενα από φορολογικούς παραδείσους. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ονόματα πολιτικών, βασιλικών οικογενειών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, που συνεχίζουν και κρύβουν τα υπέρογκα κέρδη και τις περιουσίες τους με σκοπό να μην πληρώνουν φόρους. Έτσι η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή δημιουργεί τεράστια φορολογικά κενά τα οποία καλούνται να συμπληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στην Κομισιόν αναφέρει ότι «η διαρροή 13,4 εκατομμυρίων αρχείων από μεγάλες διεθνείς εταιρίες νομικής εκπροσώπησης που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους, δείχνει για άλλη μία φορά το μέγεθος της φορολογικής απάτης που λαμβάνει χώρα διεθνώς». Προσθέτει ότι «η Κομισιόν έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φορολογικής απάτης, ωστόσο η μεγάλη διαρροή των paradise papers αποδεικνύει ότι οι υφιστάμενες πράξεις δεν είναι επαρκείς».

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Μαρία Κονταξή, Ραλλού Αλεξοπούλου, Γιώργος Συριόπουλος

Σχετικές ειδήσεις:

Paradise Papers: Νέες αποκαλύψεις για φορολογικούς παραδείσους και offshore επενδύσεις
Μήνυμα-παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για τα Paradise Papers
ΝΔ για paradise papers: Η κυβέρνηση να πράξει την αυτονόητη υποχρέωσή της
To ΚΚΕ για τα Paradise Papers: Απόδειξη της σήψης
Το Ποτάμι για τα Paradise Papers: Λεφτά στα ταμεία κι όχι εντυπώσεις

Μοιράσου το άρθρο: