Πέθανε ο εμβληματικός επιζών της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι

Πέθανε σήμερα (Τετάρτη 30/8) σε ηλικία 88 ετών, ο εμβληματικός επιζών της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι και υπέρμαχος του πυρηνικού αφοπλισμού, Σουμιτέρου Τανιγκούτσι.

Σύμφωνα και με ανακοίνωση του Nihon Hidankyo, οργανισμού που εκπροσωπεί τους επιζώντες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα, ο Τανιγκούτσι, που έπασχε από καρκίνο, πέθανε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Στις 9 Αυγούστου 1945, ο 16 ετών τότε, ταχυδρόμος, Τανιγκούτσι είδε τη ζωή του να ανατρέπεται εξαιτίας ενός αμερικανικού βομβαρδιστικού B-29, που έριξε την ατομική βόμβα στο χωριό του στη νότια Ιαπωνία τρεις ημέρες μετά την πρώτη επίθεση με ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.

Πέθανε ο εμβληματικός επιζών της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι

Από την έκρηξη καταστράφηκε το 80% των κτιρίων στο Ναγκασάκι, ενώ πέθαναν περίπου 74.000 άνθρωποι (άμεσα ή αργότερα, εξαιτίας της ραδιενέργειας).

Σε ένα βίντεο που γυρίστηκε το 2015 από ένα νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στο Ναγκασάκι, ο Τανιγκούτσι περιέγραψε τη στιγμή της φρίκης που είχε βιώσει: «Ένιωσα το έδαφος να δονείται για μια στιγμή και πίστεψα ότι θα εξαφανιστώ. Όμως ήμουν πεπεισμένος ότι δεν μπορώ να πεθάνω έτσι. Όταν τα πράγματα ηρέμησαν ένιωσα το δέρμα στο αριστερό μου χέρι, τον ώμο και τα δάκτυλά μου να κρέμεται»… «Αν και δεν ένιωσα πόνο, άγγιξα την πλάτη μου και κατάλαβα ότι το πουκάμισό μου είχε εξαφανιστεί. Υπήρχε κάτι μαύρο και κολλώδες σε όλο το χέρι μου. Το ποδήλατό μου είχε στραβώσει εντελώς», πρόσθεσε ο Τανιγκούτσι. Ο νεαρός τότε, πολύ σοβαρά τραυματισμένος, πέρασε περισσότερα από τρία χρόνια στο νοσοκομείο μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας.

Πέθανε ο εμβληματικός επιζών της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι

Το 2015 -στη διάρκεια της τελετής για την 70η επέτειο από την τραγωδία- ο Τανιγκούτσι μίλησε για την εμπειρία του στο πλήθος: «Απανθρακωμένα πτώματα, εκκλήσεις για βοήθεια μέσα από κατεστραμμένα κτίρια, άνθρωποι η σάρκα των οποίων έπεφτε, τα εντόσθια των οποίων ξαφνικά φαίνονταν», περιέγραψε. «Ένας στρατός ανθρωπίνων όντων που πέθαινε προσπαθώντας να βρει νερό», πρόσθεσε.

Ο Τανιγκούτσι, που κάποτε είχε παρουσιαστεί ως πιθανός υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, προσπάθησε μέχρι τον θάνατό του να μεταδώσει την εμπειρία του και να υψώσει τη φωνή του ενάντια στη χρήση πυρηνικών όπλων. Όμως, ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 2003: «φοβάμαι ότι οι άνθρωποι, κυρίως οι νέες γενιές έχουν αρχίσει να μην ενδιαφέρονται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: AP/ αρχείο και Eugene Hoshiko

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος