Μόλις πριν μια εβδομάδα επέστρεψε στη χώρα του από τη Συρία όπου κρατούνταν όμηρος επί τρία χρόνια, από τζιχαντιστές, ο Ιάπωνας δημοσιογράφος Τζουμπέι Γιασούντα  και στην πρώτη του συνέντευξη σήμερα επέμεινε στη σημασία τα μέσα ενημέρωσης να πηγαίνουν στις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις για να συγκεντρώνουν πληροφορίες, παρά τους κινδύνους.

«Ακόμα κι αν είναι ιδιαίτερα δύσκολες περιοχές, είναι απολύτως απαραίτητο οι άνθρωποι να πηγαίνουν επί τόπου για να αναζητούν πληροφορίες, πρέπει οι δημοσιογράφοι να πηγαίνουν να βλέπουν τι συμβαίνει και να μην περιορίζονται στις πληροφορίες των εμπλεκόμενων πλευρών», τόνισε ο Γιασούντα.

Ο ίδιος για περισσότερο απο δύο ώρες μίλησε για τις συνθήκες της κράτησης του που ήταν συχνά σκληρές.

Τον μετέφεραν σε διάφορα σημεία επανειλημμένα, ενώ μερικές φορές «τον εμπόδισαν να κάνει τον παραμικρό θόρυβο» και «μερικές φορές του συμπεριφέρονταν καλά», δίνοντας του ιδιαίτερα φαγητά και επιτρέποντάς του «να παρακολουθήσει τηλεόραση».

Οι απαγωγείς του τον βιντεοσκοπούσαν συχνά. Έτσι ο Γιασούντα εμφανίστηκε τον προηγούμενο Αύγουστο σε ένα βίντεο τζιχνατιστικής οργάνωσης που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Ντυμένος με πορτοκαλί στολή, τον απειλούσαν ένοπλοι που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, όμως ακόμη και ο ίδιος αγνοεί ποια οργάνωση τον κρατούσε επί 40 μήνες.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος πήγε στη Συρία από την Τουρκία το 2015 «με στόχο να κάνει ρεπορτάζ για είκοσι ημέρες» και σχεδόν αμέσως τον έπιασαν όμηρο, ίσως αφού τον πρόδωσε ο οδηγός του.

J

Αρκετοί στην πατρίδα του επικρίνουν τον Γιουσούντα γιατί προκάλεσε προβλήματα την κυβέρνηση. εκείνος αφοπλιστικά, ζήτησε συγγνώμη  «σε όσους προκάλεσε ανησυχία», εκτιμώντας ότι «οι επικρίσεις είναι φυσικές» και ότι τις δέχεται «με την προϋπόθεση ότι βασίζονται σε ακριβείς πληροφορίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

Μοιράσου το άρθρο: