Ψυχροπολεμικό κλίμα με φόντο τη Συρία (video)

Εντείνεται το κλίμα ανησυχίας μετά τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Συρίας με τη μάχη να έχει μεταφερθεί στο διπλωματικό πεδίο. «Αν ξαναχτυπήσουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους θα οδηγήσουν την κατάσταση των διεθνών σχέσεων στο χάος», προειδοποίησε πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που η Ουάσιγκτον προαναγγέλλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τη στήριξή της προς τη Δαμασκό. Παράλληλα ανακοινώνει πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν φεύγουν από τη Συρία αν δεν ολοκληρώσουν τους στόχους τους, κάτι που σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν επετεύχθη με δική του παρέμβαση. Εν τω μεταξύ, τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το αμερικανικό Πεντάγωνο αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στις εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν σε Δαμασκό και Χομς.

Κατευθείαν στο στόχο, λένε ότι χτύπησαν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στη Συρία. Το Πεντάγωνο δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο της επιχείρησης. Μέσα σε 45 λεπτά εκτοξεύτηκαν 105 πύραυλοι αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία του Πενταγώνου μόνο οι 76 από αυτούς έπληξαν τον στόχο, που φέρεται να είναι το βασικό κέντρο παραγωγής χημικών όπλων: τη βάση Μπερζάχ, στη Δαμασκό. Κατά του δεύτερου στόχου στις αποθήκες στην Χιμ Σινζάρ που βρίσκεται δυτικά της Χομς εξαπολύθηκαν 22 πυραύλους. Κατά του τρίτου στόχου, σε υπόγεια αποθήκη στην ίδια περιοχή, 7 πύραυλοι.

Ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από ό, τι στην επίθεση των ΗΠΑ σε μια αεροπορική βάση της Συρίας το 2017 (57 Τομαχόκ). Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τέσσερα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1, τα οποία εκτόξευσαν 19 πυραύλους κρουζ JASSM με εμβέλεια 370 χιλιομέτρων. Το ναυτικό από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο με ένα καταδρομικό, δύο αντιτορπιλικά και ένα υποβρύχιο εκτόξευσαν τουλάχιστον 60 Τομαχόκ. Οι πύραυλοι αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν στους πολέμους του Ιράκ το 1991 και το 2003, έχουν βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων.

Ψυχροπολεμικό κλίμα με φόντο τη Συρία (video)
Η βάση Μπερζάχ πριν και μετά την επίθεση – Satellite Image ©2018 DigitalGlobe, a Maxar company via AP

Με φόντο την κατεστραμμένη πλέον βάση Μπερζάχ, ο επικεφαλής της Σαϊντ Σαϊντ, αρνήθηκε ότι υπήρχαν εκεί χημικά και δήλωσε πως το 2013 ήταν ο χώρος εργασίας των διεθνών ερευνητών που είχαν σταλεί στη Συρία για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ.  «Αν υπήρχαν χημικά όπλα θα έπρεπε να φοράμε μάσκες και να έχουμε λάβει και άλλα προστατευτικά μέτρα για να είμαστε εδώ τώρα» δήλωσε.

Το Στέητ Ντιπάρτμεντ ωστόσο επιμένει πως Ουάσιγκτον – Παρίσι και Λονδίνο έχουν στοιχεία που ενοχοποιούν τον Άσαντ για την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα το περασμένο Σάββατο, που δικαιολογεί την ανάληψη δράσης από μέρους τους.

Παρά την επίθεση, οι  εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων συνεχίζουν την αποστολή τους και συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Συρίας πριν ξεκινήσουν τις επιτόπιες έρευνές τους στη Ντούμα.

Eκατέρωθεν προειδοποιήσεις

Μετά τη στοχευμένη επίθεση στη Συρία, η αντιπαράθεση μεταφέρεται στο διπλωματικό πεδίο με τις μεγάλες δυνάμεις να θέτουν κόκκινες γραμμές και να εξαπολύουν εκατέρωθεν προειδοποιήσεις.

Τον τόνο έδωσε πρώτος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ διαμηνύοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να ξαναχτυπήσει εάν η Δαμασκός ξαναχρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Ακολούθησε η Νίκι Χέιλι πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ η οποία μέσα από συνεντεύξεις της διευκρίνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν στη Συρία μέχρι νεωτέρας, απέκλεισε το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και προανήγγειλε νέες κυρώσεις σε βάρος ρωσικών εταιρειών «που διαχειρίζεται εξοπλισμό ο οποίος σχετίζεται με τον Άσαντ και τη χρήση χημικών όπλων».

Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Άνω Βουλής, Ευγένι Σερεμπρένικοφ σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για τις νέες κυρώσεις. «Είναι δύσκολο για εμάς, αλλά θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη» είπε ο Ρώσος βουλευτής.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν νωρίτερα είχε στείλει κι εκείνος του δικό του προειδοποιητικό μήνυμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, σε επικοινωνία του με τον Ιρανό πρόεδρο Ροχανι τόνισε ότι «ενδεχόμενη επανάληψη τέτοιων ενεργειών, κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, θα προκαλούσε αναπόφευκτα χάος στις διεθνείς σχέσεις».

Παραλλήλως όμως με τους φραστικούς διαξιφισμούς διαφαίνονται σημάδια ότι Δύση και Ρωσία επιθυμούν να αποκλιμακώσουν το ψυχροπολεμικό κλίμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ο διάλογος με τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία με στόχο τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία σε κοινή προσπάθεια για την ανεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, ενώ το Βερολίνο εκφράζει ανησυχία για την αποξένωση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση των πολιτικών σχέσεών της με την Δύση, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο ίδιος, τόνισε ότι η Ρωσία θα μελετήσει το προσχέδιο μιας απόφασης για την Συρία που πρότειναν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, ενώ πρόσθεσε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στο ζήτημα αυτό. Το σχέδιο θα συζητηθεί στη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όσο για το Μπασάρ-αλ-Άσαντ, συνεχίζει να δηλώνει απτόητος και αποφασισμένος καταδικάζοντας για άλλη μια φορά την εχθρική ενέργεια της Δύσης στη διάρκεια συνάντησής του με Ρώσους βουλευτές στη Δαμασκό.

Στη Συρία ελάχιστα πράγματα είναι αισθητά από τις επιθέσεις της Δύσης. Το καθεστώς εμφανίζεται να αγνοεί εντελώς τις αεροπορικές επιδρομές με την κρατική τηλεόραση να δείχνει Σύρους να τραγουδούν πατριωτικά τραγούδια στη Δαμασκό και στους δρόμους να κυματίζουν σημαίες της Συρίας, της Ρωσίας αλλά και της ισλαμικής Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Οι περισσότεροι δείχνουν ανακουφισμένοι καθώς από τις επιθέσεις των συμμάχων που διήρκεσαν περίπου 45 λεπτά δεν υπήρξαν νεκροί. «Εμείς λέμε στον Τραμπ ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα», δήλωσε ένας διαδηλωτής στην κρατική τηλεόραση.

Η ανώτατη διοίκηση της Συρίας ανακοίνωσε ότι ο στρατός είχε πλέον πάρει τον έλεγχο στην πόλη Ντούμα και έτσι σε όλη την επαρχία της Γούτα, κάτι που θεωρείται τόσο θεαματική επιτυχία για τον Άσαντ όσο και νίκη επί των ανταρτών στο Χαλέπι το προηγούμενο έτος.

Η δυτική επίθεση στη Συρία προκαλεί την ίδια ώρα σκεπτικισμό και αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο αλλά και στην κοινή γνώμη των χωρών που την πραγματοποίησαν.

Οι συνεδριάσεις της Δευτέρας στο γαλλικό και βρετανικό κοινοβούλιο προμηνύονται θερμές ενώ χιλιάδες πολίτες σε Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες διαδήλωσαν κατά της επέμβασης στη Συρία.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Βίντεο-Επιμέλεια: Ληδα Παπαδοπουλου, Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος