Με άνοιγμα του Βερολίνου στην Ινδία, και νέες εκατέρωθεν βολές, συνεχίζεται η αμερικανο-γερμανική κόντρα. Η Άγκελα Μέρκελ επαναλαμβάνει, ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, ο Τραμπ κάνει αντιγερμανικές αναρτήσεις στο Τουίτερ, και ο Μάρτιν Σουλτς χαρακτηρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο, καταστροφέα των δυτικών αξιών. Πάντως, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ έριξε τους τόνους, αναφέροντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί τη Γερμανία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη σημαντικό σύμμαχο, και ότι διατηρεί καλές σχέσεις, με την Άγκελα Μέρκελ. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι άρχισε τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας.

Με φόντο τη γερμανο-αμερικανική κόντρα η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ κάνει άνοιγμα στην Ινδία υποδεχόμενη τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στο Βερολίνο για υπογραφή σειράς συμφωνιών στον ενεργειακό και αναπτυξιακό τομέα.

Η κ. Μέρκελ χρησιμοποίησε τη συνάντηση αυτή για να στείλει τα μηνύματά της στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ επαναλαμβάνοντας ότι αν και οι υπερατλαντικές σχέσεις είναι σημαντικές, οι Ευρωπαίοι πρέπει να ορίζουν οι ίδιοι τις τύχες τους.

Στο ίδιο πνεύμα οι δηλώσεις του κ. Μόντι ο οποίος επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η Ινδία θα τηρήσει τη Συμφωνία του Παρισιού κατά της Κλιματικής Αλλαγής ακόμη κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρουν την υπογραφή τους.

Είχε προηγηθεί ένα ακόμη επιθετικό τουίτ του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος κατηγόρησε ξανά τη Γερμανία για το εμπορικό της πλεόνασμα και τη μικρή της οικονομική συνεισφορά στο ΝΑΤΟ προειδοποιώντας ότι αυτά θα αλλάξουν.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έριξε νέες βολές εναντίον του Τραμπ υπονοώντας ότι η γερμανο-αμερικανική σχέση ξεπερνά τη δική του προεδρία: Είναι αλήθεια ότι έχουμε μια δύσκολη κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Γερμανίας. Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι παλιότερες και μεγαλύτερες από την τρέχουσα διαμάχη κι έτσι νομίζω ότι θα επιστρέψουμε σε καλές σχέσεις στο μέλλον.

Η δυναμική στάση έναντι του Τραμπ φαίνεται να μετατρέπεται μήνυμα της γερμανικής προεκλογικής καμπάνιας καθώς μετά τη Μέρκελ και ο αντίπαλός της για την Καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς στράφηκε σήμερα εναντίον του Αμερικανού προέδρου χαρακτηρίζοντάς τον καταστροφέα όλων των δυτικών αξιών.

Όπλα στους Κούρδους από τις ΗΠΑ

Παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες το τελευταίο 24ωρο έχουν αρχίσει να διανέμουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, στους Κούρδους της Συρίας. Αυτό επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Στρατηγικός στόχος αυτή τη στιγμή στον αγώνα κατά της ISIS, η ανακατάληψη της Ράκα, που αποτελεί προπύργιο, των τζιχαντιστών. Εκεί, οι μάχες αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, ενώ οι Κούρδοι της Συρίας- τρομοκράτες για τους Τούρκους- φαίνεται να προωθούνται, σχεδόν απ΄όλες τις πλευρές.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Μοιράσου το άρθρο: