Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει για τη γαλλική εταιρεία Lactalis το κόστος από τη μόλυνση από σαλμονέλα παρτίδων από το βρεφικό γάλα που παράγει, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Εμανουέλ Μπενιέ στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.

Την ίδια ώρα, όπως γνωστοποίησε το Ινστιτούτο Παστέρ στη Γαλλία, το βακτήριο που εντοπίσθηκε στο εργοστάσιο της Κραόν, και στο οποίο οφείλονται δύο επιδημίες σαλμονέλωσης που προσέβαλαν βρέφη το 2005 και το 2017, είχε επίσης μολύνει άλλα 25 βρέφη στο διάστημα από το 2006 έως το 2016.

Οι αναλύσεις του Παστέρ ενισχύουν τη θέση ότι το βακτήριο αυτό παρέμενε όλα αυτά τα χρόνια στο εργοστάσιο της Κραόν, το οποίο αγόρασε το 2006 η Lactalis από την ανταγωνίστριά της Celia.

Η Lactalis ανακάλεσε 12 εκατομμύρια συσκευασίες σε πανεθνικό επίπεδο και από καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τον εντοπισμό του βακτηρίου της σαλμονέλας σε βρεφικό γάλα τον Δεκέμβριο σε εργοστάσιό της στην δυτική Γαλλία.

«Το κόστος θα είναι πολύ υψηλό, μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Εμανουέλ Μπενιέ στην Les Echos.

«Η υπόθεση αυτή μπορεί να στοιχίσει την άδειά μας για εξαγωγές για αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής χρονική περίοδο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση που είχα ποτέ να αντιμετωπίσω ως επικεφαλής της εταιρείας», πρόσθεσε.

Ο Μπενιέ δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με το κόστος της υπόθεσης αυτής με τη σαλμονέλα.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι αναφέρθηκαν 38 κρούσματα μόλυνσης από σαλμονέλα από τα μέσα Αυγούστου έως τον Δεκέμβριο του 2017, τα 36 από τα οποία συνδέονταν σαφώς με την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος της Lactalis.

Οργάνωση που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων δηλώνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 10 κρούσματα τα οποία δεν έχουν καταμετρηθεί.

Η Lactalis έχει διευκρινίσει ότι το βακτήριο που ευθύνεται για τα κρούσματα σαλμονέλας το 2017 είναι το ίδιο με αυτό που είχε εντοπιστεί σε κρούσματα μόλυνσης από σαλμονέλα το 2005 και ότι σταματάει την παραγωγή σε ένα από τα εργοστάσιά της στην περιοχή Κραόν.

Ο Μπενιέ σημείωσε ότι η εταιρεία δεν γνωρίζει πόση ποσότητα μολυσμένου γάλακτος καταναλώθηκε, αλλά σημείωσε ότι λιγότερες συσκευασίες από τις μισές από αυτές που ανακλήθηκαν έχουν μέχρι στιγμής επιστραφεί.

Οι αλυσίδες σουπερμάρκετ Leclerc, Auchan, Carrefour και Systeme U παραδέχθηκαν πρόσφατα ότι ορισμένες συσκευασίες βρεφικού γάλακτος είχαν παραμείνει στα ράφια τους μετά την ανάκλησή τους.

Ο Μπενιέ σημείωσε εξάλλου προς τη Les Echos ότι η Lactalis αποτελεί στόχο πολλαπλών δικαστικών προσφυγών.

Προ καιρού, είχε δηλώσει ότι η επιχείρηση ανάκλησης των κουτιών με βρεφικό γάλα της Lactalis αφορούσε 83 χώρες και είχε δεσμευτεί να αποζημιώσει όλες τις οικογένειες που είχαν κρούσματα μόλυνσης από σαλμονέλα.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα Journal du Dimanche, την πρώτη που είχε δώσει μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης αυτής με το μολυσμένο βρεφικό γάλα, ο 47χρονος Μπενιέ είχε υπερασπιστεί τον τρόπο που διαχειρίσθηκε την κρίση, ο οποίος είχε επικριθεί ανοικτά από την γαλλική κυβέρνηση και τους καταναλωτές.

Η Lactalis, η οποία γεννήθηκε από οικογενειακή επιχείρηση, έγινε παγκόσμιος γίγαντας με 246 εγκαταστάσεις παραγωγής σε 47 χώρες και 75.000 συνεργάτες.

Ο όμιλος δεν δημοσιεύει ποτέ οικονομικά στοιχεία, με εξαίρεση τον ετήσιο τζίρο του ύψους 17,3 δισ. ευρώ, ο οποίος πραγματοποιείται σε ποσοστό 58% στην Ευρώπη, 21% στην Αμερική, 14% στην Ωκεανία και 7% στην Αφρική.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: