Καταρρέει η λίρα- Υποχωρούν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες – Άλλες συνέπειες (video)

Τις πρώτες ώρες σήμερα στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου, προτού ανακτήσει  μέρος των απωλειών της μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για τη διασφάλιση ρευστότητας.  Παρότι οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων για στήριξη της λίρας, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε χθες ότι τα επιτόκια αποτελούν “εργαλείο εκμετάλλευσης” και διαμήνυσε ότι «δεν σκοπεύει να πέσει στην παγίδα».

Στις διεθνείς αγορές το ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό 13 μηνών με τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών να καταγράφουν περαιτέρω βουτιά, ενώ το γεν ανήλθε σε υψηλό έξι εβδομάδων καθώς ο αντίκτυπος από τη βουτιά της τουρκικής λίρας έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Με το άνοιγμα των αγορών, οι τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης σημείωσαν βουτιά 1,2% σε χαμηλό έξι εβδομάδων, ενώ οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που έχουν έκθεση στην Τουρκία υποχώρησαν κατά 0,9-2,6%.

Ινστιτούτο Ifo: Η Τουρκία πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ, τονίζει ότι η Άγκυρα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Πρέπει να ανησυχούμε πολύ», δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο κ. Φούεστ και εξηγεί ότι οι κυρώσεις που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ δεν ήταν παρά «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντική πτώση α (-1,98%), επηρεαζόμενο από τις ανησυχίες που προέρχονται από την Τουρκία μετά την “μαύρη Παρασκευή” για την τουρκική λίρα, η οποία συνολικά έχει χάσει το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Το δολάριο ανεβαίνει, το ευρώ διολισθαίνει, ενώ ακριβαίνει το πετρέλαιο, που σήμερα τιμάται 68 δολάρια το βαρέλι καθώς το Ιράν πήρε χθες θέση υπέρ της Τουρκίας και κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, συνοψίζουν διεθνείς αναλυτές. Για «εθισμό στις κυρώσεις και τον εκφοβισμό», κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε το μεσημέρι ότι κανείς δεν θέλει να καταρρεύσει η τουρκική οικονομία.

“H κρίση είναι χειρότερη από την κατάρρευση της Lehman Brothers, και χειρότερη από το κραχ του 1998″, προειδοποιεί σε νέα ανάλυση το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Ερντογάν, που χαρακτηρίζεται από διεθνείς επενδυτές ως “εχθρός των επιτοκίων“, θέλει φθηνή πίστωση από τις τράπεζες για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη, αλλά οι αγορές φοβούνται ότι η οικονομία θα υπερθερμανθεί σε σημείο χρεοκοπίας.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι γαμπρός του αρχηγού του τουρκικού κράτους, προσπάθησε να καθησυχάσει χθες το βράδυ τις αγορές ανακοινώνοντας ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει σήμερα μια σειρά μέτρων που θα αποσκοπούν στην σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας.

Πριν από αυτόν, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αποδώσει την νομισματική κρίση σε μια αμερικανική “πολιτική συνωμοσία”, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει “νέες αγορές και συμμάχους”.

Σε ομιλία του στην παραθαλάσσια πόλη της Τραπεζούντας, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους πολίτες να μετατρέψουν ευρώ και δολάρια σε εθνικό νόμισμα, ώστε να στηρίξουν τη λίρα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά, ο γαμπρός του Ερντογάν χαρακτήρισε την αδυναμία της λίρας ως “επίθεση”, και παράλληλα διέψευσε “σενάρια” ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παρέμβει σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε δολάρια, λέγοντας ότι οποιαδήποτε κατάσχεση ή μετατροπή αυτών των καταθέσεων σε λίρα δεν είναι “θέμα προς συζήτηση.”

Τουρκία: Νέο κύμα διώξεων

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανοίγει έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια και προειδοποιεί ότι θα κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού , καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα κριθεί ότι “εξυπηρετούν στόχους της επίθεσης”.

Οι συνέπειες εντός και εκτός της Τουρκίας

Αλυσιδωτές είναι οι συνέπειες από την ένταση της κρίσης που δοκιμάζει την τουρκική οικονομία, τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και σε περιφερειακές αγορές και αναδυόμενες οικονομίες. Σταμάτησε η διαπραγμάτευση των μετοχών τριών μεγάλων τραπεζών της Τουρκίας. Περισσότερα από τον Μιχαήλ Γελαντάλι.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος