Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας (video)

Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως εντός των επόμενων ημερών θα έχει έτοιμο σχέδιο εκτόξευσης πυραύλων εναντίον του Γκουάμ αψηφώντας τις απειλές που εξαπολύει από την άλλη πλευρά ο Ντόναλντ Τράμπ.

Ο στρατηγός Ρακ-Γκιόμ, διοικητής των βορειοκορεατικών βαλλιστικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ότι ως τα μέσα Αυγούστου οι ένοπλες δυνάμεις θα έχουν τελειοποιήσει το σχέδιο επίθεσης εναντίον του νησιού Γκουάμ και θα το υποβάλουν στον νεαρό Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Σύμφωνα με αυτό οι τέσσερις πύραυλοι θα εκτοξευθούν ταυτοχρόνως και θα πετάξουν πάνω από τις ιαπωνικές νομαρχίες Σιμάν, Χιροσίμα και Κοΐτσι.

Οι πύραυλοι «θα πετάξουν 17 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα σε μια απόσταση 3.356,7 χιλιομέτρων και θα συντριβούν στη θάλασσα σε απόσταση 30 ή 40 χιλιομέτρων από το Γκουάμ». Έτσι θα βυθιστούν έξω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα.

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας (video)

Το Γκουάμ, το οποίο βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό σε απόσταση περίπου 3.500 χλμ. από τη Βόρεια Κορέα, διαθέτει αμερικανικές στρατηγικές εγκαταστάσεις -βαριά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, καταδιωκτικά και υποβρύχια- που συμμετέχουν τακτικά σε επιδείξεις ισχύος στην κορεατική χερσόνησο και κοντά σ’ αυτήν, με αποτέλεσμα την οργή της Πιονγκγιάνγκ.

Το Γκουάμ, είναι επίσης εξοπλισμένο με μια αντιπυραυλική ασπίδα THAAD.

Οι ΗΠΑ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προχωρήσουν σε αναχαίτιση των πυραύλων ως απάντηση γιατί σε διαφορετική περίπτωση η αξιοπιστία της θα δεχθεί πλήγμα και η Πιονγκγιάνγκ θα αισθανθεί αρκετή αυτοπεποίθηση για να διεξαγάγει μια πλήρη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας (video)Από την άλλη πλευρά, αν επιχειρηθεί αναχαίτιση και ένας πύραυλος ξεφύγει και δεν καταστραφεί, θα αμφισβητηθεί η αποτελεσματικότητα των αμερικανικών συστημάτων βαλλιστικής άμυνας.

Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο τείνουν να επιδεινωθούν τη στιγμή που διεξάγονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Σεούλ και της Ουάσιγκτον και οι επόμενες αρχίζουν γύρω στις 21 Αυγούστου.

Την κατάσταση επιδεινώνει και το γεγονός ότι οι δυο χώρες δεν διατηρούν ένα δίχτυ ασφάλειας μεταξύ τους για την αποφυγή κρίσεων.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ελάχιστα κανάλια επικοινωνίας μέσω των οποίων οι δύο πλευρές μπορούν ν’ ανταλλάξουν προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης ενώ δεν διατηρούν και διπλωματικές σχέσεις με αποτέλεσμα οι μόνες επαφές μεταξύ τους να γίνονται μέσω των διπλωματικών αποστολών τους στον ΟΗΕ, των πρεσβειών τους στο Πεκίνο, αλλά και των συναντήσεων μεταξύ αξιωματικών του στρατού στο Πανμουντζόμ.

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας (video)«Στο παιχνίδι ανακοινώσεων» μπήκε και η Ιαπωνία, η οποία επανέλαβε πως «δεν θα ανεχθεί ποτέ τις προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας και θα καταρρίψει όποιον πύραυλο απειλήσει το έδαφός της.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Νότια Κορέα κάλεσε, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Τσο Τζουν-Χιουκ, τη Βόρεια να σταματήσει τη ρητορική απειλών που είναι αντίθετη με την επικρατούσα άποψη στη διεθνή κοινότητα.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσο δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να κάνει τη σωστή επιλογή και να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση, παροτρύνοντας την Πιονγκγιάνγκ να ανταποκριθεί άμεσα στην πρωτοβουλία της Σεούλ για βελτιωμένες σχέσεις στην περιοχή και σταθερή ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.

Από την πλευρά της η Κίνα, ο πιο σημαντικός σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, παρά την οργή της για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, αλλά και για το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αγνοούν τις εκκλήσεις της για τον μετριασμό των εντάσεων έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό απ’ έξω από την κρίση.

Ενώ μια σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο θα επηρέαζε την Κίνα και στο χειρότερο σενάριο θα εξαπέλυε ένα σύννεφο ραδιενέργειας ή κύματα προσφύγων στο βορειοανατολικό τμήμα της, το Πεκίνο έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ.

Η Κίνα, όπου οι καθημερινές συνεντεύξεις Tύπου του υπουργείου Εξωτερικών έχουν ανασταλεί για δύο εβδομάδες λόγω των θερινών διακοπών, έχει πει πολύ λίγα πράγματα δημόσια, ενώ ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια πάνω από μία εβδομάδα, επειδή συμμετέχει σε ένα μυστικό κονκλάβιο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο παραθαλάσσιο θέρετρο Μπεϊντάιχε προετοιμαζόμενος για ένα κρίσιμο συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο, λένε διπλωμάτες.

Τα κρατικά ΜΜΕ απηύθυναν ως συνήθως έκκληση για διάλογο προκειμένου να τερματιστεί η κρίση, αλλά επέκριναν επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι δεν κάνουν αρκετά για να περιορίσουν τη φωτιά.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μάλιστα, κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι «ψαρεύει σε θολά νερά», χρησιμοποιώντας τη Βόρεια Κορέα ως δικαιολογία για τη δική της επαναστρατιωτικοποίηση.

Η Κίνα κατευθύνει επίσης την οργή της στη Νότια Κορέα λόγω της ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος THADD. Το Πεκίνο υποστηρίζει πως το THADD απειλεί την ασφάλειά του και φοβάται πως το ισχυρό ραντάρ του συστήματος θα βλέπει βαθιά μέσα στην Κίνα και δεν θα κάνει τίποτα για να επαναφέρει τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των συνομιλιών.

Παρά το θυμό της η Κίνα συνυπέγραψε τις αυστηρές κυρώσεις που συμφώνησαν τα Ηνωμένα Έθνη το Σάββατο και δηλώνει αποφασισμένη να τις εφαρμόσει, ενώ πιστεύει επίσης πως η επιρροή της στη Βόρεια Κορέα, η σχέση της οποίας με την Κίνα ήταν άλλοτε πολύ στενή, είναι πλέον περιορισμένη.

Οι σχέσεις της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα επιδεινώθηκαν γύρω στο 2013 όταν η Πιονγκγιάνγκ επιτάχυνε τα πυραυλικά και πυρηνικά της προγράμματα, απορρίπτοντας τις κινεζικές προσπάθειες να δώσει περισσότερη έμφαση στην οικονομία και να την ενθαρρύνει να ανοίξει στον κόσμο.

Τέλος η Ευρωπαϊκή Ένωση με ανακοίνωσή της επεξέτεινε τον κατάλογο των προσώπων και των νομικών οντοτήτων που θέτει στο στόχαστρο στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλει σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Πρόκειται για εννέα πρόσωπα και τέσσερις οντότητες συμπεριλαμβανομένης της βορειοκορεάτικης κρατικής τράπεζας Foreign Trade Bank (FTB).

Η απόφαση αυτή αυξάνει τον συνολικό αριθμό των Βορειοκορεατών που υφίστανται κυρώσεις από την ΕΕ στους 103 και τον αριθμό των οντοτήτων στις 57.

ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης του ert.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP Photo/Ahn Young-Joon
Σχετικές ειδήσεις: Η Β. Κορέα τελειοποιεί σχέδιο επίθεσης με πυραύλους στη νήσο Γκουάμ – Οι διεθνείς αγορές (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος