Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Πολωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες, σύμφωνα με την ΕΕ, απειλούν την ανεξαρτησία του πολωνικού δικαστικού συστήματος, δήλωσε υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος.Η Πολωνία θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η Βαρσοβία υποστηρίζει πως οι αλλαγές είναι νόμιμες.

Η διαδικασία έχει σκοπό να ασκήσει πίεση στα κράτη μέλη και θα μπορούσε να καταλήξει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων, αν και κάτι τέτοιο συμβαίνει σπάνια.

Η Κομισιόν είχε πάρει την απόφασή της αλλά μετέθεσε την ανακοίνωσή της για τη Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου ώστε να μην επηρεαστεί μια άτυπη σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ στην Αυστρία αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Εξάλλου, η Βρετανία θα λάβει δεύτερη προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια απαίτηση 2,7 δισεκ. ευρώ σχετικά με μια απάτη σε εισαγωγές, δήλωσε υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος.

Οι εισαγωγές είχαν δηλωθεί σε τεχνητά χαμηλή αξία προκειμένου να μειωθεί το ύψος των δασμών που θα έπρεπε να καταβληθούν, σύμφωνα με την Επιτροπή με αποτέλεσμα επιπτώσεις στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η Βρετανία έχει πει πως δεν δέχεται ότι φέρει ευθύνη για τις φερόμενες απώλειες ούτε αναγνωρίζει το εκτιμώμενο ποσό των δασμών που δεν καταβλήθηκαν.

Πηγή: Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: