Ένας χημικός και ένας ειδικός τοξικολόγος συμμετείχαν στην ομάδα που έστειλε στην Κωνσταντινούπολη η Σαουδική Αραβία, μετά την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τα αποδεικτικά στοιχεία του φόνου,  αναφέρει σημερινό δημοσίευμα  της τουρκικής εφημερίδας. Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το δημοσίευμα.

Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε δημοσίευμα της Sabah ότι το Ριάντ έστειλε δύο πρόσωπα για να «εξαφανίσουν τα ίχνη» από τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μια εβδομάδα μετά την εξαφάνισή του από το σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του, χαρακτήρισε την πληροφορία αυτή μια ένδειξη ότι ανώτεροι Σαουδάραβες αξιωματούχοι γνώριζαν για το έγκλημα.

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, το Ριάντ έστειλε μια 11μελή «ομάδα συγκάλυψης» στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Οκτωβρίου, εννέα δηλαδή ημέρες μετά την εξαφάνιση του αρθρογράφου της Washington Post ύστερα από την είσοδό του στο προξενείο για να πάρει κάποια έγγραφα για τον γάμο που σχεδίαζε να τελέσει.

Ο χημικός Αχμέντ Αμπντουλαζίζ Αλτζανόμπι και ο ειδικός στην τοξικολογία Χαλίν Γιαχία αλ Ζαχράνι βρίσκονταν ανάμεσα στην «αποκαλούμενη ομάδα έρευνας», η οποία επισκεπτόταν το προξενείο καθημερινά μέχρι τις 17 Οκτωβρίου προτού εγκαταλείψει την Τουρκία στις 20 Οκτωβρίου.

Η Σαουδική Αραβία τελικά επέτρεψε στην τουρκική αστυνομία να ερευνήσει το προξενείο για πρώτη φορά στις 15 Οκτωβρίου.

Ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε όταν εισήλθε στο προξενείο και επιβεβαίωσε ότι το σώμα του διαμελίστηκε.

Ο Γιασίν Ακτάι, ένας σύμβουλος του Ερντογάν, υπονόησε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ότι το πτώμα του Κασόγκι πιθανόν να διαλύθηκε σε οξύ.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε σήμερα ότι οι καταγγελίες πως το πτώμα του Κασόγκι διαλύθηκε σε οξύ θα πρέπει να διερευνηθούν. Όπως είπε ο ίδιος στο πρακτορείο Anadolu, είναι πλέον δεδομένο ότι ο Κασόγκι στοχοποιήθηκε και ο φόνος του ήταν προμελετημένος. «Το ερώτημα τώρα είναι ποιος έδωσε την εντολή. Αυτό είναι που πρέπει τώρα να απαντηθεί. Ένα άλλο ερώτημα είναι πού βρίσκεται το πτώμα… Υπάρχουν πληροφορίες ότι  διαλύθηκε σε οξύ. Όλα αυτά πρέπει τώρα να εξεταστούν».

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Washington Post ο Ερντογάν, από την πλευρά του, κατηγόρησε τις αρχές του Ριάντ ότι αρνήθηκε να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις για τον φόνο παρά την σύλληψη 18 υπόπτων πριν από δύο εβδομάδες. Αν και είπε πως «δεν πίστεψε ούτε για ένα λεπτό» ότι ευθύνεται ο βασιλιάς Σαλμάν δεν απάλλαξε από τις ευθύνες τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την αποστολή ενός «αποσπάσματος θανάτου» εναντίον του αντιφρονούντος δημοσιογράφου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Μοιράσου το άρθρο: