Τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι τραυματίστηκαν τη Δευτέρα 21/1 κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με φρουρούς στην ισραηλινή φυλακή Οφέρ στην Δυτική Οχθη, σύμφωνα με τον σύλλογο Παλαιστίνιων φυλακισμένων.

Ο σύλλογος, μια παλαιστινιακή μη κυβερνητική οργάνωση, ανέφερε με ανακοίνωσή του, ότι οι έγκλειστοι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των διαδοχικών μέτρων καταστολής και επιθέσεων των ισραηλινών υπηρεσιών εναντίον των κρατουμένων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ισραηλινοί δεσμοφύλακες χρησιμοποίησαν σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ, δακρυγόνα και βόμβες κρότους λάμψης, ρόπαλα και σκυλιά εναντίον των φυλακισμένων.

«Οι περισσότεροι από τους κρατουμένους τραυματίστηκαν από τις σφαίρες, και πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν σε ισραηλινά νοσοκομεία», τονίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι 20 παρέμειναν για νοσηλεία, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν στη φυλακή.

Ο σύλλογος προειδοποίησε ότι «μια τέτοια εχθρική επίθεση σε φυλακισμένους είναι βάρβαρη και δεν έχει συμβεί τα τελευταία δέκα χρόνια».

Ισραηλινοί ραδιοφωνικοί σταθμοί μετέδωσαν ότι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι παραβίασαν τους πειθαρχικούς κανόνες της φυλακής και έβαλαν φωτιά σε κελιά μετά αφότου η διοίκηση της φυλακής τιμώρησε δώδεκα κρατουμένους επειδή απέκρυψαν κινητά τηλέφωνα που διακινούσαν παρανόμως.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των παλαιστινιακών αρχών, στη φυλακή Οφέρ υπάρχουν 1.200 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, από τους 6.000 Παλαιστινίους που είναι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές, ή κέντρα κράτησης.

Στη Ναμπλούς

Σε διαφορετικό περιστατικό, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, από ισραηλινά πυρά νότια της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «εξουδετέρωσε» Παλαιστίνιο μετά από μια απόπειρα επίθεσης με μαχαίρι στην ίδια περιοχή.

Φωτο αρχείου

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua

Μοιράσου το άρθρο: