Στο ζενίθ φαίνεται ότι έχει φτάσει  η ένταση  μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και δικαιοσύνης στη Βραζιλία Ο συντηρητικός πρόεδρος Μισέλ Τέμερ, βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο έρευνας ομοσπονδιακών εισαγγελέων για διαφθορά.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι θύμα «ψευδών καταθέσεων», μετά τη δημοσίευση μιας αστυνομικής έκθεσης με βάση την οποία συμμετείχε σε μια «εγκληματική οργάνωση» που είχε συσταθεί στους κόλπους του κόμματός του.

«Έχουμε φθάσει σε τέτοιο σημείο που ορισμένοι προσπαθούν να καταδικάσουν ανθρώπους χωρίς καν να τους ακούσουν, χωρίς να επαληθεύσουν αν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις», υποστήριξε ο Τέμερ σε μια ανακοίνωση της προεδρίας της Βραζιλίας σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους.

«Το παρελθόν παραποιείται με ψευδείς μαρτυρίες. Κακοποιοί κατασκευάζουν δικές τους εκδοχές της πραγματικότητας  για να εξασφαλίσουν ατιμωρησία», πρόσθεσε ο Τέμερ.

Η έρευνα βασίζεται σε μια ηχογραφημένη συνομιλία που παρέδωσε στη δικαιοσύνη ένας πρώην συνεργάτης του προέδρου Τέμερ, ο Χοντρίγκου Ρόσα Λούρες. Στη συνομιλία θίγεται η χρήση της επιρροής του Τέμερ για τον επηρεασμό υπό κατάρτιση νομοθεσίας για τα λιμάνια, με αντάλλαγμα τη δωροδοκία μιας εταιρείας του κλάδου, της Rodrimar.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Estado de São Paulo, η έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας έδειξε ότι ο Τέμερ έλαβε τουλάχιστον 8,5 εκατομμύρια ευρώ χάρη σε αυτή και παρόμοιες μεσολαβήσεις.

Στην ανακοίνωση της προεδρίας ο Τέμερ επέμεινε ότι «ουδέποτε πήρε μέρος» σε μια «δομή» όπως αυτή που περιγράφεται στην έκθεση της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Μοιράσου το άρθρο: