Ο συριακός στρατός συνεχίζει σήμερα την επιχείρηση που ξεκίνησε πριν τρεις εβδομάδες εναντίον της ανατολικής Γούτα, την οποία βομβάρδισε και χθες με βαρέλια με εκρηκτικά.

Με τη στήριξη της Ρωσίας οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζουν να προελαύνουν στον θύλακα αυτό των ανταρτών, μετά την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας περιοχής Μαντίρα παρά τη σφοδρή αντίσταση των Σύρων ανταρτών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Σάββατο ο συριακός στρατός κατάφερε να απομονώσει τη Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, και να χωρίσει τον θύλακα στα τρία. Εξάλλου έπειτα από 21 ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών έχουν σκοτωθεί 1.139 άμαχοι εκ των οποίων 240 παιδιά, και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 4.400 άνθρωποι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η συριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανακαταλάβει την περιοχή αυτή από όπου οι αντάρτες εκτοξεύουν τακτικά ρουκέτες εναντίον της συριακής πρωτεύουσας. Χθες Κυριακή τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν στη Δαμασκό.

Την ίδια ημέρα 23 άμαχοι σκοτώθηκαν στην ανατολική Γούτα, κυρίως στην περιοχή Χαράστρα όπου η πολεμική αεροπορία έριξε βόμβες και βαρέλια με εκρηκτικά το βράδυ.

Στη Ντούμα μεγάλος αριθμός πτωμάτων έχει συσσωρευθεί στο νεκροτομείο καθώς είναι αδύνατο να ταφούν, αφού το νεκροταφείο έχει πληγεί από τους βομβαρδισμούς.

Δυσοσμία αναδίδεται από τα ερείπια των κτιρίων καθώς πολλοί νεκροί παραμένουν καταπλακωμένοι. Σε πολλές περιοχές «οι διασώστες δεν προλαβαίνουν να ανασύρουν» τα πτώματα από τα ερείπια, εξήγησε το Παρατηρητήριο.

Παράλληλα με τους βομβαρδισμούς διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την απομάκρυνση όσων το επιθυμούν. Μια επιτροπή από τοπικούς αξιωματούχους συζήτησε το Σάββατο και την Κυριακή με εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης την πιθανότητα απομάκρυνσης «όσων το επιθυμούν, αμάχων ή ανταρτών, από τη Χαμουρίγε, τη Σάκμπα και την Κφαρ Μπάτνα. Ωστόσο, οι αντάρτες έχουν απορρίψει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και απομάκρυνσή τους από την ανατολική Γούτα.

Πάντως, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χθες αργά Κυριακή ότι κατάφερε να απομακρύνει 52 αμάχους από την ανατολική Γούτα. Οι κάτοικοι της Μισράμπα μεταφέρθηκαν σε έναν προσωρινό καταυλισμό προσφύγων, όπου λαμβάνουν ιατρική βοήθεια.

Σε σημερινή τους ανακοίνωση, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι βρήκαν ένα εργαστήριο των ανταρτών στην ανατολική Γούτα που χρησιμοποιούνταν για να φτιάχνονται χημικά όπλα, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα έναν Σύρο συνταγματάρχη. Όπως δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο συνταγματάρχης Φεράζ Ιμπραήμ, το εργαστήριο για την παραγωγή χημικών πυρομαχικών βρέθηκε στη διάρκεια επιχείρησης των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων σ’ ένα χωριό μετά την αποχώρηση των ανταρτών από εκεί.

Στο μεταξύ, το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) ανακοίνωσε σήμερα ότι όλο και περισσότερα παιδιά χάνουν τη ζωή τους στον πόλεμο στη Συρία καθώς η σύγκρουση εισέρχεται αυτή την εβδομάδα στον όγδοο χρόνο της.

Ο αριθμός των παιδιών που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στη Συρία διπλασιάσθηκε το 2017 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η UNICEF.

«Το 2017 η τυφλή και ακραία βία σκότωσε τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που έχει γίνει ποτέ γνωστός — 50% περισσότερα απ’ ό,τι το 2016», υποστηρίζει η UNICEF προσθέτοντας πως το 2018 προαναγγέλλεται ακόμη πιο ζοφερό.

Σχεδόν 200 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τον Φεβρουάριο στον ανταρτικό θύλακο της ανατολικής Γούτα στη διάρκεια των βομβαρδισμών που πραγματοποιούν οι δυνάμεις του καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Μοιράσου το άρθρο: