Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο Τετάρτη ο Πρωθυπουργός για τη διήμερη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία –όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος– έχει ως πρώτιστη προτεραιότητά του το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία εδώ και τέσσερις μήνες.

Στη σκιά της αβεβαιότητας που προκαλεί η απρόβλεπτη στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απορρυθμίζει το παγκόσμιο σύστημα, πότε με παρεμβάσεις στα θέματα του εμπορίου πότε της ασφάλειας, συνέρχεται αύριο και μεθαύριο στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας, η οποία θα επιχειρήσει πέραν όλων των άλλων να αποδείξει ότι ο διατλαντικός δεσμός που οικοδομήθηκε και κυριάρχησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συνεχίζει να ισχύει.

Η ελληνική πλευρά θα θέσει και πάλι στους ομολόγους του το θέμα της συνεχιζόμενης παράνομης κράτησής των δύο Ελλήνων στρατιωτών από μια σύμμαχό χώρα.

Το ζήτημα θα τεθεί και στη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η Σύνοδος έχει και ξεχωριστή σημασία για ένα ακόμη θέμα: Αύριο το Συμβούλιο, δέκα χρόνια και τρεις μήνες μετά το Βουκουρέστι, θα συναινέσει στην πρόσκληση προς την πΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, η αρχή μιας διαδικασίας η οποία περνά από διάφορα στάδια μέχρι να καταλήξει.

Τόσο στην επιστολή που θα παραδώσει στον κ. Ζάεφ την Πέμπτη ο Γιένς Στόλτενμπεργκ όσο και στη Διακήρυξη των Βρυξελλών, υπάρχει ρητή αναφορά στα προβλεπόμενα από την Συμφωνία των Πρεσπών, και επισημαίνεται ότι η ενταξιακή διαδικασία θα ολοκληρωθεί όταν εφαρμοσθεί πλήρως η Συμφωνία.

Αποστολή: Νίκος Μελέτης
Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: