Τ. Μοροπούλου στην ΕΡΤ: Το μνημείο του Πανάγιου Τάφου μάς λέει την ιστορία του (video)

Στην τεκμηρίωση της αυθεντικότητας και της ιστορικής ακολουθίας στην κατασκευή του ιερού κιβωρίου στον Πανάγιο Τάφο κατέληξαν οι επιστήμονες του ΕΜΠ. «Όταν ανοίξαμε τον ανοίξαμε τον Πανάγιο Τάφο το 2016 είχα πει ότι πρόκειται για ένα μνημείο ζωντανό. Σήμερα, αυτό το μνημείο μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας μας λέει την ιστορία του»  είπε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ η επικεφαλής του έργου αναστήλωσης καθηγήτρια Τόνια Μοροπούλου, τονίζοντας ότι αυτό που επιβεβαιώνεται σήμερα είναι ότι ο Μεγάλος Κωνσταντίνος ήταν αυτός που κάνοντας τις ανασκαφές αποκάλυψε τον Πανάγιο Τάφο και τον ορθομαρμάρωσε.

Μέχρι σήμερα πολλοί σύγχρονοι μελετητές αμφισβητούσαν την αυθεντικότητα του σημείου που είχε ταφεί ο Ιησούς, καθώς οι μεγάλες καταστροφές που είχε υποστεί το μνημείο από πολεμικές επιδρομές, φωτιές και σεισμούς, δυσκόλευαν τη χρονολόγησή του.

Μετά τις εργασίες όμως, που έγιναν στο ταφικό μνημείο, από την διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποδεικνύεται ότι ο Τάφος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ είναι ο αυθεντικός, εκείνος δηλαδή που κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι στα μέσα του 4ου αιώνα, όπως μαρτυρούν οι ιστορικές πηγές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Νational Geographic, οι νέες επιστημονικές χρονολογήσεις επιβεβαιώνουν πως η πρώτη κατασκευή του ταφικού μνημείου έγινε την εποχή του Κωνσταντίνου, του πρώτου Χριστιανού αυτοκράτορα της Ρώμης.

Ο Τάφος του Ιησού ανοίχτηκε για πρώτη φορά μετά από αιώνες τον Οκτώβριο του 2016, όταν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προέβη σε εργασίες αναστήλωσης του μνημείου.

Μεγάλη έκπληξη τους περίμενε, όταν κάτω από το αρχικό μάρμαρο του τάφου, βρήκαν ένα παλαιότερο, σπασμένο μάρμαρο με έναν σταυρό επάνω του, το οποίο βρισκόταν ακριβώς πάνω από το ταφικό κρεβάτι.

Αυτή η δεύτερη μαρμάρινη πλάκα αποτέλεσε σημείο διαφωνίας μεταξύ των επιστημόνων. Άλλοι υποστήριζαν ότι προέρχεται από την περίοδο των Σταυροφοριών, ενώ άλλοι υποστήριζαν ότι είναι προγενέστερη.

Η έρευνα του ΕΜΠ με επικεφαλής την καθηγήτρια Τόνια Μοροπούλου, απέδειξε ότι αυτή η μαρμάρινη πλάκα ήταν η πρώτη, εκείνη που τοποθετήθηκε τη Ρωμαϊκή εποχή, υπό τις εντολές του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στο πρώτο ταφικό μνημείο για τον Χριστό.

Η κατασκευή του τάφου την περίοδο αυτή, επιβεβαιώνεται κι από τα δείγματα κονιάματος που ελήφθησαν από το νότιο τοίχος της σπηλιάς, τα οποία χρονολογούνται επίσης τον 4ο αιώνα.

Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη, που προκαλεί παγκόσμιο δέος, προήλθε από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, γεγονός που έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος