Το κλείσιμο όλων των δημοτικών σχολείων για το υπόλοιπο της εβδομάδας και την απαγόρευση των υπαίθριων δραστηριοτήτων για τους μεγαλύτερους μαθητές, ανακοίνωσε η Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου της Ρύπανσης (CPCB) του Νέου Δελχί, που με πληθυσμό 20 εκατομμυρίων κατοίκων έχει χαρακτηριστεί από το 2014 ως η πλέον μολυσμένη μεγαλούπολη.

Τα επίπεδα μικροσκοπικών σωματιδίων γνωστών ως PM2,5 , έφθασαν τα 710 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, 11 φορές πάνω από το ασφαλές όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι ρύποι PM2.5 που διαπερνούν τα φυσικά φίλτρα του σώματος και το αιματολογικό -εγκεφαλικό φράγμα, μπορούν να περιλαμβάνουν καρκινογόνες χημικές ουσίες όπως ο μόλυβδος, το αρσενικό, το κάδμιο και ο υδράργυρος.

AP Photo/Altaf Qadri

‘Οπως δήλωσε στην εφημερίδα Guardian o γιατρός Arvind Kumar, τα επίπεδα μόλυνσης αναλογούν σε «50 τσιγάρα την ημέρα», ενώ από το πρωί πληθαίνουν οι ασθενείς «με βήχα και χωρίς ανάσα».

Ο αρμόδιος υπουργός, Arvind Kejriwal, περιέγραψε την πόλη ως «θάλαμο αερίου».

AP Photo/Manish Swarup

Τα χειρότερα επίπεδα μόλυνσης τη φετινή σεζόν μείωσαν την ορατότητα σε τοξική θολότητα, και προκάλεσαν προβλήματα στις πτήσεις και τα τρένα.

Η Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου επέμεινε ωστόσο ότι πρόκειται για «ομίχλη», επειδή το επίπεδο του διοξειδίου του θείου στον αέρα δεν ήταν αρκετά υψηλό για να χαρακτηριστεί ως «νέφος».

To Πακιστάν κατηγορεί για διασυνοριακή ρύπανση

Την ίδια ώρα στη Λαχόρη του Πακιστάν έκλεισαν επιχειρήσεις, τα σχολεία έκλεισαν, πτήσεις ακυρώθηκαν και άνθρωποι αναγκάστηκαν να διακομιστούν στο νοσοκομείο εξαιτίας του νέφους. Στις 09:11 (τοπική ώρα, 06:11 ώρα Ελλάδας) η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων έφτανε τα 757, 2 μικρογραμμάρια, ποσοστό που ξεπερνά τα επίπεδα που καταγράφηκαν στο Νέο Δελχί.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: