Να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ σκοπεύει ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε στον Παλαιστίνιο ομόλογό του, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη. Στο μεταξύ, παρέμβαση Ερντογάν προκάλεσε η έντονη φημολογία ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ τα επόμενα 24ωρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Παλαιστινιακή Αρχή, η Σαουδική Αραβία κ.ά. έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια αναγνώριση θα έχει αντίκτυπο σε όλη την περιοχή και θα είναι καταστροφική για την ειρηνευτική διαδικασία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αμπάς, ο τελευταίος προειδοποίησε τον Τραμπ ότι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες».

Ο Αμπάς «επανέλαβε τη σταθερή θέση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει Παλαιστιανό κράτος χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα, το διεθνές δίκαιο και την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία», σημειώνεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου.

Από την πλευρά τους, τα ανάκτορα της Ιορδανίας ανακοίνωσαν ότι ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Η Ιορδανία είναι ο θεματοφύλακας των ιερών τόπων του Ισλάμ στην περιοχή.

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, η Άγκυρα θα σταματήσει κάθε διπλωματική επαφή με το Ισραήλ, προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους μουσουλμάνους.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Το Ισραήλ τη θεωρεί αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι, από την πλευρά τους, βλέπουν στο ανατολικό της τμήμα την πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Μέχρι στιγμής καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να έχει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την Τρίτη, στους υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης να επισκεφθούν την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, λόγω των διαδηλώσεων που αναμένεται να οργανώσουν οι Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απαγόρευση ισχύει και για τη Δυτική Όχθη. Μόνο οι επίσημες, «απαραίτητες» μετακινήσεις θα επιτρέπονται, αφού ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Την περασμένη εβδομάδα, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Τραμπ θα ανακοινώσει την Τετάρτη ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ωστόσο θα αναβάλει και πάλι τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλημ.

Ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ είπε ότι ο Τραμπ δεν έχει λάβει ακόμη μια οριστική απόφαση για το θέμα.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: