Με ταχύτητα ανέμων 280 χιλιομέτρων την ώρα κινείται η «Μαρία», ο δεύτερος κυκλώνας κατηγορίας 5 που πλήττει την Καραϊβική αυτόν τον Μήνα και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον ενός ανθρώπου στη Γουαδελούπη.  

Πλέον πλήττει το Σεντ Κρουά στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους, ενώ απειλεί επίσης το Πουέρτο Ρίκο, αφού προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές στη μικροσκοπική Δομίνικα.

Το μάτι του κυκλώνα, ο οποίος παραμένει στο ανώτατο επίπεδο της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, βρισκόταν πριν από λίγο περίπου 35 χλμ. νοτιοανατολικά του Σεντ Κρουά. Το φαινόμενο αναμένεται να προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στις Παρθένες Νήσους, προειδοποίησαν οι μετεωρολόγοι του NHC.

Στο Σεντ Κρουά, που δεν επλήγη από τον κυκλώνα Ίρμα την 6η Σεπτεμβρίου, ζουν περίπου 55.000 μόνιμοι κάτοικοι, περίπου οι μισοί από το σύνολο του πληθυσμού των Παρθένων Νήσων.

Ο κυκλώνας Μαρία θα περάσει από το Πουέρτο Ρίκο την Τετάρτη και βόρεια από τις βορειοανατολικές ακτές της Δομινικανής Δημοκρατίας το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη, σύμφωνα με το NHC.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει εκτίμηση του εάν ο κυκλώνας Μαρία θα πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ καθώς θα κινείται προς βορρά.

Σε μήνυμά του στο Twitter Ο προεδρος Τράμπ αναφέρεται στο δεύτερο χτύπημα από τον κύκλωνα στην περιοχή συστήνει προσοχή και εμψυχώνει λέγοντας «οι καρδιές μας είναι μαζί σας -θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε

Η περιοχή μόλις πριν από λίγες ημέρες χτυπήθηκε  από τον κυκλώνα Ίρμα, μια από τις πιο σφοδρές καταιγίδες που έχουν καταγραφεί ποτέ στον Ατλαντικό. Ο κυκλώνας Ίρμα προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά μικρά νησιά, ανάμεσά τους στη Μπαρμπούντα, στα νησιά του Αγίου Θωμά και του Αγίου Ιωάννη των Παρθένων Νήσων. Προκάλεσε επίσης τεράστιες καταστροφές στην Κούβα και στη Φλόριντα.Ο απολογισμός από το πέρασμα του κυκλώνα ‘Ιρμα στη Φλόριντα αυξήθηκε από 50 σε 58 νεκρούς σήμερα, σύμφωνα με νέα καταμέτρηση που βασίζεται στα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει οι τοπικές αρχές.  Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων ανήλθε σε τουλάχιστον 84 νεκρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση :Σαρώνει τα νησιά της Καραϊβικής ο κυκλώνας Μαρία (video)

Μοιράσου το άρθρο: