Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας απέρριψε το επίσημο αίτημα της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακύρωση του δημοψηφίσματος, αποφαινόμενο θετικά επί της εγκυρότητας των ασφράγιστων ψηφοδελτίων, επιρρίπτοντας απλώς ευθύνες στις κατά τόπους εφορευτικές επιτροπές για πλημμελή έλεγχο.

Όλες οι ψήφοι ακόμα, και αυτές χωρίς τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, θεωρούνται έγκυρες εκτός από την περίπτωση που μπορεί να αποδειχθεί ότι προστέθηκε εκτός εκλογικού κέντρου, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Α. Φερεντίνου.

Η Άγκυρα απέρριψε και την έκκληση της ΕΕ για τη διεξαγωγή έρευνας

Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε την έκκληση που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την διεξαγωγή έρευνας με αντικείμενο τις παρατυπίες που καταγράφηκαν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να σεβαστούν το αποτέλεσμα της κάλπης.

«Μια τέτοια αναπόδεικτη δήλωση εκ μέρους ενός εκπροσώπου τύπου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.

Επιπλέον, προέτρεψε την ΕΕ να σεβαστεί «τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Ερντογάν: Δεν μου ανήκει το σύστημα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις κατηγορίες ότι η νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση τον μετατρέπει σε δικτάτορα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και δημοσιεύτηκε σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Αυτό δεν είναι ένα σύστημα που ανήκει στον Ταγίπ Ερντογάν. Είμαι θνητός. Μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή. Το σύστημα αντιπροσωπεύει μια αλλαγή, μια μεταμόρφωση στην δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας. Αυτός είναι ο σκοπός του. . . Όπου υπάρχει δικτατορία, δεν υπάρχει ένα προεδρικό σύστημα. Εδώ υπάρχουν κάλπες. . . η δημοκρατία παίρνει την δύναμη της από τον λαό. Είναι αυτό που αποκαλούμαι εθνική βούληση».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφερε ότι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Ο Ερντογάν απέρριψε τα ευρήματα του Οργανισμού, χαρακτηρίζοντας τα «πολιτικά υποκινούμενα», σημειώνοντας παράλληλα πως οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ «πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους».

Οι Τούρκοι ενέκριναν την Κυριακή με ποσοστό 51,4% την αναθεώρηση του Συντάγματος που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες.

Παρά την μικρή διαφορά της επικράτησης του «Ναι» στο δημοψήφισμα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στο CNN ότι μια νίκη είναι μια νίκη. «Δεν έχει σημασία αν κερδίζεις με 1-0 ή με 5-0. Ο τελικός στόχος είναι να κερδίζεις το παιχνίδι», δήλωσε κάνοντας έναν αθλητικό παραλληλισμό.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: