Οι αυξημένες επιθέσεις στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ θα προκαλέσουν ένα νέο κύμα μετανάστευσης, δήλωσε  ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και καλεί τη Ρωσία και το Ιράν «να βάλουν φρένο» στην επίθεση του συριακού στρατού κοντά στα νότια σύνορα της Τουρκίας.

Η συριακή κυβερνητική επίθεση, την οποία συνδράμουν υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές, έχει ενταθεί και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Τουρκία, που αντιτίθεται στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά εργάζεται με τους συμμάχους του, το Ιράν και τη Ρωσία, προκειμένου να μειωθούν οι εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ, υποστηρίζει πως η πιο πρόσφατη επίθεση του στρατού δεν θα πραγματοποιείτο χωρίς την υποστήριξη της Τεχεράνης και της Μόσχας.

Χώρα υποδοχής τριών εκατομμυρίων προσφύγων ως αποτέλεσμα του εξαετούς πολέμου, η Τουρκία αναπτύσσει δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της Ιντλίμπ και δημιουργεί βάσεις εκεί αφού συμφώνησε με τον Ιράν και τη Ρωσία να εγκαθιδρύσει «ζώνη αποκλιμάκωσης» .

Η βορειοδυτική επαρχία είναι η μεγαλύτερη περιοχή που τελεί ακόμη υπό τον έλεγχο των ανταρτών οι οποίοι εκδιώχθηκαν από άλλα προπύργιά τους στη Συρία.

«Είναι πολύ λάθος για το καθεστώς Άσαντ να εξαπολύει μια επίθεση χωρίς να ξεχωρίζει τους αμάχους, ώστε να κερδίσει έδαφος… ενώ η πρωτοβουλία της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν για μια διαρκή ειρήνη σημειώνει πρόοδο», είπε ο Γιλντιρίμ.

Η Ρωσία σκοπεύει να συγκαλέσει συνέδριο για την ειρήνη στη Συρία αργότερα αυτό τον μήνα, αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτό.

Χθες Πέμπτη οι αντάρτες εξαπέλυσαν αντεπίθεση εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στην επαρχία Ιντλίμπ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: