Στην Τουρκία βρίσκεται στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες πληροφορίες «βρήκε σύμμαχο» στο θέμα της ονομασίας, στον Τούρκο ομολόγό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος δήλωσε πως «είναι λάθος μία χώρα να καθορίζει το όνομα μιας άλλης». Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα Ελλάδα και Σκόπια να επιλύσουν τις διαφορές τους «φιλικά». Το απόγευμα ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

‘Οπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, η Άγκυρα στηρίζει την προσπάθεια της πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για «ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα αλλά και τα Βαλκάνια».

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε πως «η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης της «Μακεδονίας» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και τόνισε πως η Άγκυρα προωθεί ενεργά την ένταξη της πΓΔΜ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Στη χώρα μου όλοι θέλουν την επίλυση του προβλήματος με την Ελλάδα. Το κύριο ερώτημα είναι αν μια λύση θα προστατεύσει την ταυτότητά μας και την αξιοπρέπειά μας. Είμαι πεπεισμένος ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί. Το πρόβλημα της ονομασίας με την Ελλάδα, μπορεί να βρει μια τελική λύση μέχρι το Μάιο. Επειδή τον Ιούνιο, θα ληφθεί απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ και συνέχισε:

«Τον Ιούλιο θα υπάρξει σύνοδος ΝΑΤΟ. Αν επιλυθεί το πρόβλημα του ονόματος θα είναι πολύ καλό. Αλλά δεν θα υπήρχε πρόβλημα και αν επιλυθεί Αύγουστο, Σεπτέμβριο, και Οκτώβριο επειδή έχουμε αυτόματη πρόσκληση από ΝΑΤΟ.»

Μάλιστα, χαρακτήρισε την Τουρκία ως έναν από τους μεγαλύτερους φίλους της χώρας και έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, τα Βαλκάνια δεν είναι πλέον η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.

«Φυσικά αναπτύσσουμε και επιχειρηματική συμμαχία με την Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στην ίδια συνέντευξη.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Άννα Παπασωτηρίου

Μοιράσου το άρθρο: