Σκόπια, 03 Ιουλίου 2017 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ-Νίκου Φραγκόπουλου)

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα στα Σκόπια με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι δεν αναμένει κάποια “δραματική αλλαγή” στο θέμα του ονόματος τους επόμενους μήνες.

Ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος, όπως ανέφερε, δεν κομίζει νέα πρόταση κατά την επίσκεψή του αυτή στα Σκόπια, συνέστησε στις δυο χώρες (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) να συνεργάζονται και να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους και εκτίμησε ως ικανοποιητικό το γεγονός πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Συνομιλούμε εδώ και πολλά χρόνια για το θέμα του ονόματος, ενώ έχουν περάσει και τρία χρόνια από τότε που βρέθηκα εδώ την τελευταία φορά. Το θέμα της ονομασίας είναι σημαντικό περιφερειακό ζήτημα και σημαντικό ζήτημα για τον ΟΗΕ και την εδώ χώρα (σ.σ ΠΓΔΜ)» πρόσθεσε ο  διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεβ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Αρχικά είχε αναγγελθεί ότι ο Μάθιου Νίμιτς, μετά την επίσκεψή του στα Σκόπια θα μετέβαινε στην Αθήνα, όμως όπως ανέφερε θα επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα κάποια άλλη στιγμή, λόγω της απουσίας του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην Ελβετία, όπου συμμετέχει στη Διάσκεψη για το Κυπριακό.

 

Μοιράσου το άρθρο: