Νέα αιματηρή βία στη Γάζα – Βρέφος 8 μηνών το νεαρότερο θύμα (video)

Πένθος και οργή στη Γάζα μετά το χθεσινό μακελειό με 60 νεκρούς και 2.770 τραυματίες. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υποστήριξε πως ο στρατός της χώρας του βρισκόταν σε αυτοάμυνα και επέρριψε την ευθύνη στη Χαμάς. Οι θέσεις του δεν φαίνεται να πείθουν τη διεθνή κοινότητα, η οποία στην πλειοψηφία της κάνει λόγο για δυσανάλογη χρήση βίας από την πλευρά του Ισραήλ και καταδικάζει. Η Λέιλα, ένα αθώο βρέφος μόλις 8 μηνών είναι το νεαρότερο θύμα της πιο αιματηρής μέρας στη Γάζα εδώ και 4 χρόνια. Η οικογένειά της έμενε σε καταυλισμό λίγα μέτρα από τη μεθόριο. Φρίκη και αποτροπιασμό εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση για τη βία στη Γάζα. Ομόθυμη η καταδίκη από τα πολιτικά κόμματα.

Σύμφωνα με τις Παλαιστινιακές Αρχές δύο ακόμη άνδρες έπεσαν σήμερα Τρίτη νεκροί από τα πυρά του ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Ένας 51χρονος άνδρας, που ονομαζόταν Νασέρ Γκοράμπ, πυροβολήθηκε κατά μήκος των συνόρων στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αφού χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρέστησαν σήμερα στις κηδείες των θυμάτων της χθεσινής ημέρας, ενώ ένας δεύτερος άνδρας, η ταυτότητα του οποίου δεν αναφέρεται, πυροβολήθηκε στα ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού αλ Μπουρέιζ.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ στην κηδεία του 8μηνου κοριτσιού, του νεότερου θύματος της χθεσινής αδιανόητης βίας, η οποία έριξε βαριά τη σκιά της στα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Οι τραυματίες έφτασαν τους 2.700 με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει σύσσωμη τη δυσανάλογη χρήση βίας των ισραηλινών δυνάμεων.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απεύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς «όλες τις πλευρές» αφού κάλεσε αρχικά το «Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση», κατά τα διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο.

Τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα αιματηρά γεγονότα των τελευταίων δύο ημερών στη Γάζα ζήτησε το Βερολίνο, καταλογίζοντας ταυτόχρονα ευθύνες στην Χαμάς για την κλιμάκωση της βίας.

«Μία ανεξάρτητη διερευνητική επιτροπή μπορεί να ξεκαθαρίσει τα βίαια γεγονότα και τις αιματηρές συγκρούσεις στην περιοχή των συνόρων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος στην στάση της Χαμάς, τόνισε: «Όλοι έχουν το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση. Αλλά είναι εξίσου σαφές ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται κατάχρηση αυτού του δικαιώματος προκειμένου να προκληθεί βία. Η Χαμάς ωθεί προς μια κλιμάκωση της βίας κι αυτό είναι κυνικό».

Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αποτελείται από 47 κράτη-μέλη, θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση με θέμα συζήτησης την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Η έκτακτη συνεδρίαση συγκαλείται έπειτα από επίσημο αίτημα που κατέθεσαν σήμερα το βράδυ η Παλαιστίνη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκ μέρους της Αραβικής Ομάδας Κρατών, η οποία στηρίζεται από 26 κράτη μέχρι στιγμής», τονίζεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας των ΗΕ.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην έκτακτη συνεδρίαση του για το θέμα, τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Νίκι Χέιλι, δήλωσε ότι το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

«Καμία χώρα σε αυτήν την αίθουσα δεν θα ενεργούσε με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ», είπε η Χέιλι καταδικάζοντας σθεναρά τη συμπεριφορά της Χαμάς.

«Η Χαμάς είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα χθες» διαβεβαίωσε η Χέιλι, τονίζοντας ότι η στάση της παλαιστινιακής οργάνωσης υποδαυλίζει τη βία εδώ και χρόνια, «πολύ πριν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους» στην Ιερουσαλήμ.

Το Κουβέιτ θα διανείμει την Τρίτη ή την Τετάρτη ένα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα στοχεύει στην «παροχή προστασίας σε Παλαιστίνιους αμάχους», δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Μανσούρ αλ Οτάιμπι.

Μιλώντας στην έναρξη της σύγκλησης του ΣΑ για τα αιματηρά επεισόδια στη Γάζα, τόνισε ότι υπάρχουν «διαφορετικές πιθανές μορφές» για να επιτευχθεί αυτή η «διεθνής» προστασία, χωρίς να διευκρινίσει σε τι αναφερόταν.

Σε ιδιαίτερα καταγγελτικό τόνο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέκρινε την αντίδραση του Ισραηλινού Στρατού, επισημαίνοντας ότι η διαδήλωση στα σύνορα Γάζας – Ισραήλ δεν αποτελεί απειλή που να αξίζει σφαίρες.

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις ταραχές στη Γάζα και δεσμεύτηκε ότι “θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα”.

“Η ομάδα μου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εξετάζει κάθε ενδεχόμενο έγκλημα που μπορεί να υπόκειται στη δικαιοδοσία” του ΔΠΔ, είπε η Μπενσούντα στο Γαλλικό Πρακτορείο τονίζοντας ότι “η βία πρέπει να σταματήσει”.

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως απελαύνει τον ισραηλινό πρέσβη από την Άγκυρα και πως η Ουάσιγκτον είναι συνυπεύθυνη για τη σφαγή μετά την απόφασή της να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία της.

Λίγη ώρα αργότερα, το Ισραήλ απέλασε τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ο πρόξενος κλήθηκε και του ζητήθηκε να επιστρέψει στην Τουρκία “για διαβουλεύσεις, για κάποια χρονική περίοδο”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε “κράτος απαρτχάιντ” το Ισραήλ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι έχει “παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του”.

“Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους απαρτχάιντ που κατέλαβε εδάφη ενός ανυπεράσπιστου λαού εδώ και περισσότερα απο 60 χρόνια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια τους και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του κάνοντας επίθεση στην Τουρκία”, έγραψε ο Ερντογάν στον λογαριασμό του στο Twitter.

“Θέλεις ένα μάθημα ανθρωπιάς; Διάβασε τις Δέκα Εντολές”, συνέχισε, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ υπερασπίστηκε την αντίδραση του Στρατού της χώρας του, λέγοντας πως έδρασε υπερασπιζόμενος τα σύνορα και πως στόχευσε κατά στόχων τρομοκρατικής δραστηριότητας για να υπερασπιστεί τα σύνορά του, ενώ η πρέσβειρα του Ισραήλ στο Βέλγιο, Σιμόνα Φράνκελ, αποκάλεσε όλα τα χθεσινά θύματα στη Γάζα “τρομοκράτες”.

“Λυμάμαι πολύ για κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ακόμη και αν είναι τρομοκράτες, 55 τρομοκράτες που ήρθαν κοντά στο φράκτη (ασφαλείας) για να προσπαθήσουν να πολεμήσουν, να εισέλθουν στην ισραηλινή επικράτεια”, δήλωσε η Φράνκελ σε μια συνέντευξή της στο κρατικό ραδιόφωνο RTBF.

Σε ερώτηση που της τέθηκε αν όλα τα θύματα είναι τρομοκράτες, η διπλωμάτης απάντησε: “Ναι, όλοι τους”.

Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Φράνκελ για να διαμαρτυρηθεί για τα σχόλιά της και ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη βία στα παλαιστινιακά εδάφη.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος