Ουκρανία: Απαγόρευση πτήσεων σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες εξετάζει το Κίεβο

Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρίες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις θα απαγορευτεί να πραγματοποιούν δρομολόγια προς την Ουκρανία από τις 25 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας.

Νωρίτερα, η ουκρανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τους περιορισμούς που θα επιβληθούν στις ρωσικές εταιρείες οι οποίες έχουν μπει στη “μαύρη λίστα” των κυρώσεων.

Ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σοκόλοφ από την πλευρά του προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα εάν επιβληθούν κυρώσεις στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης εντάσσεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία, την οποία το Κίεβο κατηγορεί ότι στηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στις ανατολική Ουκρανία.

Οι αυτονομιστές απαγόρευσαν σε ΜΚΟ να λειτουργούν στην ανατολική Ουκρανία

Αιφνιδιασμένες και “απογοητευμένες” δηλώνουν οι ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), μετά την απόφαση των αυτονομιστών αρχών της περιοχής του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, να τους απαγορεύσουν κάθε δραστηριότητα.

Οι φιλορωσικές αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ κατηγόρησαν την περασμένη εβδομάδα τους MSF ότι αποθηκεύουν “παράνομα ψυχοτρόπα φάρμακα”.

Οι αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας προσπαθούν να ελέγξουν το έργο των ξένων μκο στην περιοχή, εφαρμόζοντας κυρίως ένα νέο σύστημα χορήγησης αδειών. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη γειτονική επαρχία του Ντονέτσκ. Σύμφωνα με την επιτροπή που χορηγεί αυτές τις άδειες, η οργάνωση People In Need δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν άδεια που ισχύει μέχρι το τέλος του έτους ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έλαβε πρόσφατα μια “προφορική” άδεια να συνεχίσει το έργο της. Συνολικά, 16 οργανώσεις έχουν υποβάλει αιτήματα και έξι από αυτές αναμένουν ακόμη την απάντηση των αρχών. Οι δύο έλαβαν άδεια αλλά οι υπόλοιπες οκτώ όχι.

Στην περιοχή του Λουγκάνσκ τουλάχιστον 11 ξένες μκο υπέβαλαν αιτήματα για να τους επιτραπεί να εργαστούν εκεί. Ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι και αυτός κατηγορήθηκε πρόσφατα για παράνομη “αποθήκευση φαρμάκων” και για “παραβίαση των κανονισμών πυρασφάλειας”. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι η μοναδική οργάνωση που έλαβε άδεια.

“Οι αποστολές (των μκο) δεν προσφέρουν καμία προφανή βοήθεια. Μόνο ο Ερυθρός Σταυρός παρέχει αληθινή βοήθεια και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί του” είπε ο “πρωθυπουργός” του Λουγκάνσκ, Βασίλι Νικίτιν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος