Προσφυγική κρίση: Διάσταση Αυστρίας – Ουγγαρίας – Ρατσιστική επίθεση στην Φινλανδία

Τον κίνδυνο ανάπτυξης του ακροδεξιού εξτρεμισμού εάν η Ευρώπη δεν βρει λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φραντς Τιμερμανς.

Ακροδεξιοί διαδηλωτές πέταξαν πέτρες μπουκάλια αλλά και πυροτεχνήματα σε λεωφορείο που μετέφερε πρόσφυγες στο Λάχτι της Φινλανδίας. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας καταδίκασε σήμερα τις ρατσιστικές διαμαρτυρίες, μερικές ώρες μετά την επίθεση περίπου 40 διαδηλωτών.

“Το να συνδέεται η φινλανδική σημαία με την Κου Κλουξ Κλαν, είναι η πιο αηδιαστική πράξη που έχω δει εδώ και πολύ καιρό”, δήλωσε ο Φινλανδός Υπ. Οικονομικών Α. Στουμπ.

Μετά τις αποφάσεις της Συνόδου για οικονομική ενίσχυση των χωρών που βρίσκονται γύρω από τη Συρία, εκατοντάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν την Ανδριανούπολη με τις τουρκικές αρχές να τους μεταφέρουν με λεωφορεία στις περιοχές απ’ όπου έγινε η αρχική τους καταγραφή, καθώς δεν τους επέτρεψαν να περάσουν τα σύνορα.

Στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε πως δεσμεύεται να δώσει το ποσό των 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στα κρατίδια της χώρας, αλλά και χρηματική βοήθεια σε κάθε πρόσφυγα που μπαίνει στη Γερμανία για κατοικία και χρηματοδότηση.

Καμία συγκεκριμένη προσέγγιση στις διαφορετικές θέσεις των δύο χωρών στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, ούτε και εκτόνωση στην ένταση που επικρατεί τελευταία εξαιτίας της στις σχέσεις μεταξύ τους, δεν έφεραν οι συνομιλίες που είχαν πριν το μεσημέρι στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος είναι το γεγονός ότι μετά τις συνομιλίες υπήρξαν ξεχωριστές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, του μεν κ. Φάιμαν στην αυστριακή καγκελαρία, του δε κ. Ορμπάν στο κτίριο της ουγγρικής πρεσβείας στην αυστριακή πρωτεύουσα, με τους δύο να τονίζουν, πάντως, την αναγκαιότητα να υπάρχει βάση συζήτησης μεταξύ γειτόνων και συνεργασίας στο καθημερινό έργο των αρχών των δύο χωρών.

Η Ουγγαρία και η σκληρή στάση της αποτελούν αντικείμενο κριτικής και στο πρωτοσέλιδο της Λιμπερασιόν. «Ουγγαρία, η ντροπή της Ευρώπης», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα και διερωτάται εάν η χώρα του Βίκτορ Όρμπαν με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες θα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ένωσης.

Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ξεκαθάρισε πως η Γαλλία δεν πρόκειται να δεχθεί πάνω από 30.000 πρόσφυγες τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πως στην Ευρώπη καθημερινά φτάνουν 8.000 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Γερμανοί αξιωματούχοι τονίζουν πάντως πως το ένα τρίτο των ανθρώπων που περνούν στην Ευρώπη δεν είναι Σύροι.

Συνολικά 133.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο επτάμηνο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της UNICEF, ένας στους τέσσερις αιτούντες άσυλο είναι παιδί. Την ίδια ώρα τα ανθρωπιστικά προγράμματα της UNICEF στη Συρία και τις γειτονικές χώρες, όπου συνολικά περίπου 7,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη από βοήθεια, παραμένουν σοβαρά υποχρηματοδοτούμενα. Από τα 903 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για το 2015, περίπου μόνο τα μισά έχουν εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής.

Η UNICEF απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 14 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, μέσα από την υποστήριξη χώρων φιλικών προς τα παιδιά, παροχή πληροφοριών σχετικών με την υγεία και τη διατροφή των παιδιών, υποστήριξη σε προγράμματα εκπαίδευσης και μάθησης και τεχνική υποστήριξη προς κυβερνητικούς και άλλους εταίρους.

Σχετικό άρθρο: Εξηγήσεις ζητά η ΕΕ από την Κροατία για το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ – ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος