Προσφυγικό και νέα Frontex στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. – Συζητήσεις περί Brexit στο επίκεντρο (vid)

Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και το σχέδιο για τη νέα Frontex αποτελούν τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Πέρα από το προσφυγικό, στο δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών απόψε θα συζητηθεί το θέμα της Μ. Βρετανίας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία ως το Φεβρουάριο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει θέσει τέσσερις άξονες στην επαναδιαπραγμάτευσή του με την ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος που έχει δεσμευθεί ότι θα διεξαχθεί πριν από το τέλος του 2017 για να κριθεί εάν η χώρα του θα παραμείνει μια από τις 28 χώρες μέλη ή εάν θα αποχωρήσει.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της συμμετοχής της χώρας του στην ΕΕ ανταποκρινόμενος στις ανησυχίες των ψηφοφόρων του για τις πιέσεις που δέχονται οι κοινωνικές υπηρεσίες, έχει δεσμευτεί επίσης ότι θα προσπαθήσει να ανακτήσει τον έλεγχο όσον αφορά τον αριθμό των προσώπων που εγκαθίστανται στη Βρετανία.

Ο Κάμερον έχει δηλώσει ότι θέλει να περιορίσει την πρόσβαση των Ευρωπαίων μεταναστών στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και να έχει τη δυνατότητα να τους διώχνει από τη χώρα αν δεν καταφέρουν να βρουν δουλειά μέσα σε έξι μήνες.

Η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία προειδοποίησαν σήμερα ότι θα απορρίψουν τυχόν αίτημα της Βρετανίας για αλλαγή των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα οδηγούσε σε διακρίσεις σε βάρος των πολιτών τους ή στον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησής τους.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι επιδιώξεις της Βρετανίας στο θέμα της μετανάστευσης είναι ένα από τα πιο προβληματικά σημεία της επαναδιαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις συνθήκες της ΕΕ που απαγορεύουν τις διακρίσεις σε βάρος Ευρωπαίων πολιτών λόγω της εθνικότητάς τους.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα δείξει αδιαλλαξία. «Η Κομισιόν προτίθεται να αναζητήσει κι άλλες επιλογές από αυτή τη μία που προτείνει ο Βρετανός πρωθυπουργός και είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι θα βρούμε μια λύση σε αυτό το εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα», επισήμανε.

Οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζονται κρίσιμες χωρίς ωστόσο να αναμένονται σήμερα οριστικές αποφάσεις.

«Κόκκινη κάρτα» του Λουξεμβούργου στην Άγκυρα

Το πρωί της Πέμπτης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου με αντικείμενο τις μεταναστευτικές ροές. Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε στη Σύνοδο η Λουξεμβουργιανή Προεδρία της Ε.Ε., «ελάχιστη» είναι η μείωση των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι,  παρά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου σε ένα «Κοινό Σχέδιο Δράσης» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, η μείωση των προσφυγικών ροών που καταγράφεται τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο είναι «ελάχιστη». Όπως αναφέρεται, τον Δεκέμβριο εξακολουθούν να φθάνουν στα ελληνικά νησιά περί τους 4.000 μετανάστες ημερησίως, έναντι 5.000-6.000 τον Νοέμβριο.

Σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων μετεγκατάστασης, η έκθεση επισημαίνει ότι παραμένει σε «μη ικανοποιητικά επίπεδα». Σημειώνεται ότι μόλις 184 αιτούντες άσυλο μετεγκαταστάθηκαν από την Ιταλία και την Ελλάδα ως τις 16 Δεκεμβρίου, ενώ ο στόχος είναι να πραγματοποιηθούν 160.000 μετεγκαταστάσεις.

Όσον αφορά τα hotspots, η έκθεση αναφέρει ότι μόνο δύο είναι λειτουργικά (ένα στη Λέσβο και ένα στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας) από το σύνολο των 11 που θα έπρεπε ήδη να λειτουργούν.

Της Συνόδου προηγήθηκε μίνι Σύνοδος Γερμανίας, Ελλάδας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Σουηδίας, Φινλανδίας και Λουξεμβούργου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, καθώς ασκούνται πιέσεις προς την Τουρκία για τη λήψη δραστικότερων μέτρων.

Την ικανοποίησή του για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., εξέφρασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Την επιθυμία του να καταλήξει η σημερινή Σύνοδος Κορυφής σε μια «συμφωνία επί της αρχής» αναφορικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Κατά την προσέλευσή του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως είναι ώρα για περισσότερη συνεργασία όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Απόλυτα σύμφωνος με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, δήλωσε από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETT

Σχετικές ειδήσεις:
Μίνι Σύνοδος 9 χωρών για το Προσφυγικό με τη συμμετοχή της Ελλάδας και παρουσία Γιουνκέρ – Συνάντηση Τσίπρα με Νταβούτογλου (vid)
Δύσκολη η σημερινή σύνοδος στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό
Τσίπρας στους Financial Times: Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει μαύρη τρύπα για τους μετανάστες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος