Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BNA, μια ημέρα αφού η γείτων και σύμμαχός του Σαουδική Αραβία διέκοψε επίσης τις σχέσεις με την Τεχεράνη.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις σχέσεις με το Ιράν, τον περιφερειακό αντίπαλό της, χθες Κυριακή αφού ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αποστολές της εκεί, εξοργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει έναν επιφανή σιίτη ιερωμένο. Το Ιράν είναι η κύρια σιιτική δύναμη.

«Το Μπαχρέιν αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και καλεί όλα τα μέλη της αποστολής του να εγκαταλείψουν το βασίλειο εντός 48 ωρών», μετέδωσε το BNA.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν σήμερα πως υποβαθμίζουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και πως επιβάλλουν περιορισμούς στον αριθμό των ιρανών διπλωματών που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να μειώσουν το επίπεδο της διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν σ’ αυτό των επιτετραμμένων και να μειώσουν τον αριθμό των ιρανών διπλωματών στη χώρα», μετέδωσε το WAM.

Έκκληση για άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν απηύθυναν σήμερα η Γερμανία και η Γαλλία.

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε το Ριάντ και την Τεχεράνη να κάνουν τα πάντα «για την αποκατάσταση των σχέσεών τους» και προέβλεψε ότι «οι εξελίξεις» στη Σαουδική Αραβία θα ληφθούν υπόψη στις αποφάσεις για τις εξαγωγές όπλων προς τη χώρα αυτή.

«Καλούμε τις δύο χώρες να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι η επίλυση των κρίσεων (στη Συρία και στην Υεμένη) και άλλων κρίσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν η σουνιτική δύναμη που είναι η Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν προτίθενται να κάνουν ο ένας ένα βήμα προς τον άλλο», συμπλήρωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ.

Σχετική είδηση: Σ.Αραβία: Ενας νεκρός σε επεισόδια μετά τις μαζικές εκτελέσεις

Μοιράσου το άρθρο: