Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση των «28» για το προσφυγικό

Σε πορεία σύγκρουσης βρίσκονται οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. με αφορμή την πρόταση για την μετεγκατάσταση των προσφύγων που αιτούνται άσυλο, ένα σχέδιο που στηρίζεται από τη Γερμανία αλλά βρίσκει αντίθετες πολλές χώρες. Η πρόταση περιλαμβάνεται στο προσχέδιο συμφωνίας που συζητείται από τους ΥΠΕΣ των «28», οι οποίοι συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για τη μεταναστευτική κρίση. Την ίδια ώρα, τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον διακινητών στη Μεσόγειο αποφάσισε η Ε.Ε.

Ανοιχτός ο τρόπος μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το προσχέδιο συμφωνίας, που θα συζητηθεί από τους ΥΠΕΣ, περιλαμβάνει την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μετεγκατάσταση 120.000 ανθρώπων -αυτών που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες- σε όλες τις χώρες. Αφήνει ανοιχτό όμως προς συζήτηση τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η κατανομή τους.

Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση των «28» για το προσφυγικό

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με τη στήριξη και της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, πρότεινε την υιοθέτηση δεσμευτικών ποσοστώσεων, με βάση τις οποίες οι υπόλοιπες χώρες θα υποδεχτούν ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Η πρόταση αυτή συναντά αντιστάσεις από ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως τη Σλοβακία, την Τσεχία και την ίδια την Ουγγαρία, μολονότι η Βουδαπέστη θα έβγαινε ωφελημένη από την εφαρμογή του σχεδίου αυτού. Το επιχείρημά τους είναι ότι οι ποσοστώσεις θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη και ότι θα ζημιωθούν οι κοινωνίες τους, που δεν είναι συνηθισμένες σε φιλοξενία μεταναστών σε μεγάλη κλίμακα.

Σύμφωνα με το Reuters, στο προσχέδιο γίνεται λόγος για “μετεγκατάσταση άλλων 120.000 προσώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία, από τις χώρες-μέλη που εκτίθενται σε μαζικές μεταναστευτικές ροές”. Δεν αναφέρονται ονομαστικά οι χώρες αυτές, λόγω των διαφωνιών που εκφράζει η Ουγγαρία.

Το πρώτο σχέδιο που είχε προταθεί από τον Γιουνκέρ, η μετεγκατάσταση 40.000 ανθρώπων από την Ελλάδα και την Ιταλία, αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί από τους υπουργούς, σύμφωνα με το προσχέδιο που είδε το πρακτορείο Reuters. Οι άνθρωποι αυτοί θα προωθηθούν σε άλλες χώρες σε εθελοντική βάση, αφού και σε αυτήν την περίπτωση διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για την εγκατάστασή τους με βάση τις ποσοστώσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αν οι υπουργοί δεν καταλήξουν σήμερα σε μια λύση. Ορισμένες κυβερνήσεις όμως αμφισβητούν τη χρησιμότητα μιας τέτοιας Συνόδου πριν από την τακτική σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Οκτωβρίου.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου γίνεται επίσης αναφορά στην απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει προσωρινά τη Συνθήκη Σένγκεν και να επιβάλει ξανά ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία. Σημειώνεται εξάλλου και η διαβεβαίωση του Βερολίνου ότι οι έλεγχοι αυτοί αποτελούν ένα προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης στη μεθόριο των δύο χωρών.

Επιπροσθέτως, οι υπουργοί αναμένεται ότι θα εγκρίνουν μια σειρά από ενέργειες για την ενίσχυση της άμυνας των κοινών συνόρων, για την καλύτερη ταυτοποίηση όσων μπαίνουν στην Ε.Ε. και τη γρήγορη απέλαση των οικονομικών μεταναστών που θα κριθεί ότι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν ως πρόσφυγες που έφυγαν από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από πολέμους ή διώξεις.

Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση των «28» για το προσφυγικόΟι υπουργοί θα ενημερωθούν αρχικά για τις τελευταίες εξελίξεις από εκπροσώπους της Frontex και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Θα ακούσουν επίσης μια παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις νέες προτάσεις της όσον αφορά την ανακατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη.

Οι υπουργοί της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Δανίας θα παραστούν στη Σύνοδο μολονότι οι χώρες τους έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή της πολιτικής ασύλου της Ε.Ε.. Στις συνομιλίες αυτές μετέχουν και εκπρόσωποι της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας, χωρών που είναι μέλη της ζώνης Σένγκεν, όχι όμως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ι. Μουζάλας: Η Ευρώπη να δείξει την αλληλεγγύη της

«H Ελλάδα αναλαμβάνει τις ευθύνες της, όμως τώρα ήρθε η ώρα να δείξει την αλληλεγγύη της η Ευρώπη», δήλωσε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τους μετανάστες δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Όπως είπε, χιλιάδες πρόσφυγες αναζητούν βοήθεια και καταφύγιο στην Ευρώπη και η Ελλάδα από την πλευρά της προσπαθεί και εργάζεται σκληρά να διαχειριστεί το πρόβλημα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.

Συνεχίζοντας, ο Ι. Μουζάλας εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τις προτάσεις και τα μέτρα που κατέθεσε η Κομισιόν για το μεταναστευτικό. Προσέθεσε ότι η Ελλάδα, μαζί με την Ευρώπη, θα προσπαθήσουν να εργαστούν σκληρά για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, «τηρώντας παράλληλα αποστάσεις από ρατσιστικές και ξενοφοβικές ιδέες».

Ερωτηθείς, τέλος, αν η Ελλάδα καταγράφει τους εισερχομένους στο έδαφός της πρόσφυγες-μετανάστες, ο κ. Μουζάλας απάντησε θετικά.

Ε.Ε.: Χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον διακινητών

Παράλληλα, η Ε.Ε. αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο.

Βάσει του μέτρου αυτού, που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Παράλληλα, θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση -στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και 1.000 άνδρες- συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.

Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.

Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διότι η Ε.Ε. πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.

Έλεγχοι στα σύνορα

Η προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων από την Γερμανία δεν ισοδυναμεί με κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Γερμανία φαινόταν πλήρως καλυμμένη νομικά να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία.

Ελέγχους στα σύνορα ξεκίνησε και η Σλοβακία, ενώ η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ότι η χώρα της σύντομα θα πράξει το ίδιο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Φωτογραφίες: EPA/ROLAND SCHLAGER

Σχετικές ειδήσεις:
Η Ευρώπη αναζητεί λύση στο αδιέξοδο του προσφυγικού κύματος, ενώ ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας (vid)
Και η Αυστρία στέλνει στρατό στα σύνορα, ενώ χάος καταγγέλει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος