Στη Βιέννη οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον εφοδιασμό του Κιέβου με ρωσικό αέριο, κατέρρευσαν, καθώς οι διαπραγματευτές δεν συμφώνησαν σε ένα τιμολογιακό πρόγραμμα για το προσεχές τρίμηνο.

«Δυστυχώς η ουκρανική πλευρά ανέφερε ότι το επίπεδο της έκπτωσης το οποίο προσφέρθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία δεν ήταν αρκετό», είπε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, κάνοντας λόγο για μια πολιτική απόφαση.

Η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ενέργειας Naftogaz ανέφερε ότι θα πάψει να αγοράσει φυσικό αέριο από τη Ρωσία από 1ης Ιουλίου έως ότου συμφωνηθούν νέοι όροι, ενώ τόνισε ότι οι ποσότητες που μεταφέρονται μέσω του ουκρανικού εδάφους στην Ευρώπη δεν θα επηρεαστούν από την απόφασή της αυτή.

Οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας έχουν επιδεινωθεί ραγδαία αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία πέρυσι τον Μάρτιο, εξέλιξη λόγω της οποίας η ΕΕ επέβαλε μια σειρά οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα.

Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργεια και Άνθρακα Βλαντίμιρ Ντεμτσίσιν είπε ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο είναι αποφασισμένη να προμηθευτεί αέριο από άλλες πηγές και πρόσθεσε ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τη Ρωσία θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαμεσολαβεί στη διένεξη για την τιμή του αερίου ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο για πάνω από έναν χρόνο, ανέφερε ότι θα προετοιμάσει τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: